Op een warme zomeravond een lekker maaltijdsalade eten is geen straf. Maar elke dag alleen maar rauwe voedingsmiddelen eten waarschijnlijk wel. Er zijn mensen die het doen. Die eten alleen maar ‘raw food’. Volgens de raw food filosofie is rauw voedsel eten het gezondste wat je voor je lichaam kunt doen. Zonder meteen 100% raw te worden, kan je met wat kleine toevoegingen aan je menu ook al profiteren van de gezondheidsvoordelen van rauw. Volg deze tips en voel je fitter!

Enzymen – betere vertering

Het grote voordeel van rauwe voedingsmiddelen is dat alle nutriënten er nog inzitten. De vitaminen zijn niet met het kookwater weggegooid en, minstens zo belangrijk, alle enzymen zijn nog heel. Bij verhitting boven de 50°C gaan de meeste enzymen namelijk kapot. Enzymen zijn complexe eiwitten die als katalysator betrokken zijn bij bijna alle biochemische processen in het lichaam. Zo ook bij de vertering van voedsel. Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam (de pancreas) ze zelf gaan aanmaken. Het uitputten van onze enzymenreserve door uitsluitend gekookt voedsel te eten wordt in verband gebracht met versnelde veroudering, ziektes en overgevoeligheid voor stress (Bron: Sally Fallon, Nourishing traditions).

Tip:voedsel dat van nature veel enzymen bevat: extra virgine olijfolie, druiven, avocado’s, vijgen en kiwi’s

Lees verder >>