Een 10-jarig meisje uit Zweden blijft in leven dankzij een nieuwe ader die gemaakt is van haar eigen stamcellen. En dit succes kan ook anderen helpen: het team dat het meisje opereerde werkt met een bedrijf samen om te kijken of het mogelijk is deze methode ook op grote schaal toe te passen. Volgens Suchitra Sumitran-Holgersson, professor in transplantatiebiologie aan de universiteit van Gotenburg en onderdeel van het operatieteam, moet het binnenkort in ieder geval mogelijk zijn slagaders en gewone aders te transplanteren. 

Veel succesvolle operaties
Het is niet voor het eerst dat een patiënt dankzij stamcellen geholpen wordt. Vier jaar geleden kreeg een 30-jarige vrouw een luchtpijptransplantatie, die op dezelfde manier gemaakt was. Dit succes werd vervolgens bij een aantal andere patiënten herhaald. Voor het 10-jarige meisje werd een donorader gebruikt, die geïnjecteerd was met stamcellen van het meisje. Twee weken later werd de ader geïmplanteerd en deze herstelde direct de bloedstroom. Wel moest de ader na een jaar vervangen worden. Als de stamcelmethode niet gewerkt had, hadden de artsen aders uit het lichaam van het meisje moeten halen. Dat is riskant en erg pijnlijk. 

Voorzichtig
Hoewel de ontwikkelingen tot nu toe erg positief zijn, geeft Sumitran-Holgersson wel aan dat er nog veel meer tests nodig zijn om de resultaten op de langere termijn te evalueren. Daarbij zijn niet alleen klinische tests belangrijk, maar ook praktijktests.

Bron:Yahoo News

Afbeelding: thelesleyshow, Flickr.com

Lees ook:

Kinderen houden elkaar in beweging
Ouders te weinig bekend met EHBO
4 geheimen om succesvol oud te worden

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief!