De sportbonden hebben de afgelopen jaren het sportaanbod voor senioren behoorlijk onder de loep genomen. Resultaat is dat sportbonden sportaanbod hebben ontwikkeld voor de 50-plussers. Dit aanbod is afgestemd op de wensen van ouderen, gezelligheid, gezondheid en plezier staan centraal. Niemand is te oud om te sporten of om te beginnen met een sport. Ruim 59% van de 50-plussers beleeft al plezier aan het beoefenen van een sport, daarvan is 36% lid van een sportvereniging. Sport en senioren gaan dus prima samen. Dat bewijs wordt niet alleen geleverd door groeiende ledenaantallen bij de sportverenigingen, maar ook daarbuiten. Belangstelling voor fitnesscentra, golfbanen, wandeltochten, fietsroutes en het toenemende aanbod in actieve vakanties voor senioren, illustreren dat niemand te oud is om in actie te komen. Bewegen is gezond, maar hoe groot het effect is, wordt soms onderschat. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, vermindert of voorkomt osteoporose, helpt bij tegen artrose, tegen depressie en het kan diabetes (suikerziekte) helpen voorkomen. Bij senioren is het vaak nog niet bekend dat sporten soms een levensverbeterende functie kan hebben. Mensen met bijvoorbeeld artrose blijven vaak stilzitten omdat bewegen pijn doet. Uit onderzoek blijkt dat doormiddel van bewegen niet alleen de spieren rond de gewrichten aansterken, maar dat ook de botstructuur verandert. Stilstand is achteruitgang. Het lichaam voelt beter als het beweegt.

Laagdrempelig

De jonge generaties ouderen zijn gewend meer te bewegen en te sporten. De uitdaging van de Unie KBO is om het ‘sportief kapitaal’ van deze babyboomers om te zetten in een blijvend actieve leefstijl. Voor de kwetsbare ouderen is sport een goed middel om door te bewegen gezonder te leven, maar misschien nog wel belangrijker, door deel te nemen aan een bewegingsactiviteit nieuwe mensen te leren kennen. Met deze nieuwe sportvrienden kunnen dan verschillende activiteiten worden ondernomen. Uitgangspunt is dat sport en bewegen laagdrempelig is. Zorgeloos sporten en bewegen is het credo. Samen sporten is gezellig, samen met de leden van de UnieKBO. KBO-afdelingen verzorgen in samenwerking met NOC*NSF tal van sport- en beweegactiviteiten voor hun leden.

Samenwerking Unie KBO & NOC*NSF

Alle lokale afdelingen van Unie KBO krijgen de mogelijkheid om sport aan te bieden in samenwerking met de sportbonden. Dit zorgt ervoor dat de KBO’s professionele mensen uit de sport kunnen gebruiken om hun leden te laten sporten. De tien sportbonden die nu deelnemen hebben aangegeven in een menukaart wat ze aanbieden. Wanneer er een afdeling een andere sport aan wil bieden dan gaan UnieKBO en NOC*NSF samen de mogelijkheden onderzoeken. De sportbonden willen alles in het werk stellen om samen met de lokale KBO’s sport aan te gaan bieden. Kortom de sportbonden willen graag maatwerk leveren richting de lokale KBO’s. Bron: NOC*NSF