Keuzes... je maakt ze de hele dag door! En hoe positiever deze keuzes zijn, des te beter de keuzes voor je uitpakken. En dit geldt ook voor je gezondheid. Veel tijd en energie hoeft dit niet te kosten, en een ander mooi bijkomend voordeel: het hoeft je ook niets te kosten. Behalve dan wat zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Hieronder geef ik je zeven tips die bijdragen aan het maken van gezonde keuzes waar je direct mee kunt beginnen.

Zeven keuzes die je nú kunt maken die een positieve bijdragen leveren aan je gezondheid:

1. Water drinken

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: water, water en nog eens water drinken. Begin de dag met minimaal één glas water. Direct nadat je wakker wordt. Zo vul je meteen het vocht aan dat je tijdens je slaap verloren hebt door het zweten. Bij alle andere activiteiten die je op de dag doet verlies je vocht, denk bijvoorbeeld aan: ademen, wanneer het warmer is buiten en tijdens bewegen. Tijdens het sporten transpireer je meer, daarom is het extra belangrijk dit vochtverlies goed aan te vullen. Drink ook niet te veel water, dit kunnen je nieren niet verwerken. 2,5 tot 3 liter water per dag is voldoende.

2. Bewegen

Zowel op de korte als op de lange termijn heeft bewegen een positief effect op de gezondheid. Door te bewegen krijgt je lichaam meer zuurstof binnen en worden spieren en de bloedsomloop gestimuleerd. Door regelmatig te bewegen zal je je beter voelen, je wordt fitter en je krijgt meer energie. Hier is geen sportschool voor nodig: ren een rondje buiten, laat de auto een keer staan of beweeg voor de televisie!

3. Zonlicht

Vitamine D speelt een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. De belangrijkste bron voor het aanmaken van vitamine D is zonlicht, dit doet je lichaam zelf. Loop daarom een extra rondje buiten, ook als je de zon niét ziet. Tevens beweeg je dan. Twee vliegen in één klap! Kan je wel wat extra vitamine D gebruiken, omdat je weinig buiten komt (vooral in de wintermaanden kan dit wel eens voorkomen). Dan kan je ervoor kiezen extra vitamines te nemen.

4. Yoga

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis voor een gelukkig leven. Yoga is een combinatie van lichamelijke oefeningen, focus op ademhaling, evenwicht en ontspanning. Het helpt bij de reductie van stress en bevordert je concentratievermogen en flexibiliteit van je lichaam. Lees hier de tips voor het beginnen met yoga.

5. Lachen

Lachen is gezond. Maar waarom precies? Een diepere adem zorgt voor meer bloedcirculatie waardoor er meer zuurstof naar de hersenen wordt vervoerd. Daarnaast komt het hormoon endorfinen vrij. Dit help tegen reductie van stress en geeft een prettig gevoel. Daarnaast zet lachen ook spieren in beweging. Maar liefst 15 gezichtsspieren en je buikspieren: lachen is dus een mini workout!

6. Voeding

Koolhydraten voorzien het lichaam van energie. Kies hierbij wel het liefst voor langzaam afbrekende koolhydraten zoals volkoren pasta, zoete aardappelen en volkoren brood.

7. De 20-20 regel

Te lang naar een computerscherm staren, zorgt voor zogenoemde computerogen: droge en vermoeide ogen. Kijk daarom bij iedere 20 minuten dat je naar een scherm aan het staren bent, minimaal 20 seconden even weg naar een object op een afstand van circa 5 meter. Zo gun je je ogen rust.