Jaarlijks zijn er naar schatting 33 tot 66 verkeersdoden door het gebruik van geneesmiddelen, blijkt uit cijfers van het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik). Hoe weet je of je mag rijden met jouw medicijnen of geneesmiddelen? En heeft het rijden met medicijnen gevolgen voor je autoverzekering bij een ongeluk?

Wat zegt de wet

Als je middelen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden (zoals drugs en alcohol) is het verboden om deel te nemen in het verkeer. Wat veel mensen niet weten, is dat dit ook geldt voor bepaalde medicijnen. Dit zijn vooral:

  • geneesmiddelen met een stimulerende of juist verdovende werking op het zenuwstelsel
  • geneesmiddelen met als bijwerking plotselinge slaapaanvallen, duizeligheid of wazigheid

Of jouw medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden, zie je aan de gele sticker op de verpakking en de informatie in de bijsluiter. Ook zijn artsen en apothekers verplicht om je in te lichten over de eventuele bijwerkingen als zij een medicijn voorschrijven. Dus ook als het medicijn (of een combinatie van medicijnen) invloed heeft op je rijgedrag. 

Direct weten of jouw medicijnen de rijvaardigheid beïnvloeden? Check het op de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.

Mag ik met pijnstillers rijden?

Met een paracetamol of ibuprofen op, kun je normaal gesproken prima autorijden. Maar slik je pijnstillers die onder opioïden vallen, zoals morfine, dan heeft dit wel invloed op je rijvaardigheid. Vraag je huisarts om advies over deze pijnstillers en autorijden.

Medicijnen en je autoverzekering

Het is niet nodig om aan je autoverzekeraar te melden dat je medicijnen gebruikt. Slik je medicijnen waardoor je tijdelijk niet mag autorijden? Dan blijft je auto gewoon verzekerd.

Gebruik je medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden en ga je toch autorijden, dan ben je op dat moment strafbaar. Word je aangehouden of krijg je een ongeluk? Dan kun je een boete of een rijontzegging krijgen. Houd er ook rekening mee dat je autoverzekering de schade niet vergoedt.