De begeleiding is super persoonlijk en dat vind ik er zo mooi aan, aldus Lydia de Vries, die Cambridge Weight Plan consulent is. In haar praktijken in Raalte en Dalfsen vinden er regelmatig complete metamorfoses plaats. Zelf is ze een tijd geleden ook afgevallen met behulp van het Stappenplan en de 1 op 1 begeleiding. Lydia merkt dat het haar cliënten vertrouwen geeft dat ze zowel consulent als ervaringsdeskundige is.

Cambridge Weight Plan geeft Lydia handvaten en richtlijnen mee, zoals het Stappenplan. Maar het is de persoonlijke begeleiding bij het afvallen die haar praktijk onderscheidend maakt. “In het contact met mijn cliënten en de frequentie waarin ik ze zie, ben ik vrij om te doen wat kloppend is. Je kan het zelf zo uniek en persoonlijk maken als je wilt en dat spreekt mij enorm aan.”

Je doet het samen

Waarom het Cambridge dieet werkt volgens Lydia is door de 1 op 1 aanpak, waardoor het heel persoonlijk is. Ze is actief en betrokken in het contact met haar cliënten en heeft een direct lijntje met ze. “Daar ligt voor mij de kracht: je hebt een maatje waarmee je het samen doet. Mensen kunnen bij mij hun verhaal kwijt en ik ben er voor ze. Door de manier waarop je vragen stelt, kan je snel bij de kern komen.” 

De intake duurt een uur tot anderhalf uur. Daarna vindt er elke week een consult plaats. Tijdens de afspraak doet Lydia een aantal dingen zoals wegen, het bespreken hoe de week is gegaan en nieuwe producten worden weer meegegeven. “Als het meer over lichaamsbeleving of een stukje problematiek gaat, plan ik wat meer tijd in.” 

De kracht van het Stappenplan 

De kracht van het Stappenplan en de aanpak van het Cambridge dieet is dat je het niet alleen doet. Vaak als mensen een dieet doen, hebben ze discipline nodig om het vol te houden. Dat lukt niet altijd. “Veel mensen hebben al van alles geprobeerd en hebben het juist nodig om elke week langs te komen. Het zijn die wekelijkse bezoekjes die motiveren, die soms confronterend kunnen zijn, die een duidelijke structuur bieden en die je eraan herinneren wat je wel en wat je niet mag eten. Als je je strikt daaraan houdt, boek je succes.” 

Het Stappenplan is een algemeen plan, maar iedereen doorloopt het op zijn of haar eigen persoonlijke manier. “Je hoeft niet bij stap één te beginnen, dat verschilt per cliënt. Je maakt het op maat voor de cliënt. Zeer regelmatig laat ik mensen starten in hogere stappen, bijvoorbeeld bij jonge meiden die ik begeleid. Die kunnen prima met een paar maaltijdvervangers en een normale avondmaaltijd starten of al in combinatie met graanproducten.” 

Tijdens de zeven stappen van het Stappenplan gaan mensen langzaamaan terug naar de schijf van vijf. Veel mensen denken dat ze door weer normaal te gaan eten, ze terugvallen naar hun oude gewicht. “Dat is niet het geval. Het is juist de bedoeling dat mensen leren wat gezonde voeding en een gezonde leefstijl inhoudt. Met name stap zeven is een stuk nazorg. Dan eet je weer reguliere gezonde voeding, maar blijf je nog één keer in de maand terugkomen. De kracht zit in de persoonlijke begeleiding.”

Wat maakt dat iemand kilo’s kwijt wil? 

De hulpvraag van alle mensen die bij Lydia in haar praktijk komen is dezelfde: afvallen. De reden erachter vindt zij echter veel interessanter. Wat maakt dat iemand kilo’s kwijt wil en wat is hieraan vooraf gegaan? “Als je dat helder hebt, kan je naast het Stappenplan een veel betere begeleiding aanbieden. Je moet de cliënt begrijpen en erachter zien te komen welk probleem er achter het overeten of te weinig eten zit. Dit kan een stukje stil verdriet zijn, woede, iets vanuit de jeugd, een gewoontegedrag of het kan te maken hebben met overtuigingen.

Vaak hebben mensen al van alles geprobeerd als ze bij Lydia aankloppen. Zij pakt dus niet alleen het stukje voeding aan, maar ook het probleem wat er achter het overgewicht zit. Daarin helpt Cambridge Weight Plan haar ook, door bijvoorbeeld het mapje met vragen die zijn opgesteld, waardoor cliënten worden geprikkeld. Wie gaat jou helpen als je het moeilijk krijgt en waar doe je het voor? Cambridge helpt de cliënt te prikkelen en ondersteunt ook op het gebied van beweging en mind.

Meer zelfvertrouwen

Soms helpt Lydia mensen die een flinke jas qua kilo’s uittrekken. “Dat doet iets met hun lichaamsbeleving. Mensen die veel afvallen krijgen te maken met een stukje acceptatie. Die mogen leren om van hun oude zelf naar hun nieuwe zelf te kijken. Soms vraag ik om oude kledingstukken en foto’s mee te nemen. Als je vroeger maat 40 had en nu maat 36 mag er een stukje lichaamsbeleving rechtgezet worden. Als mensen klaar zijn met het Stappenplan en de 1 op 1 begeleiding zie ik mensen met veel meer zelfvertrouwen die lekker in hun vel zitten, dat is geweldig.” 

Wil jij ook afvallen met een ‘stok achter de deur’? Zoek een Cambridge consulent bij jou in de buurt via de website van Cambridge Weight Plan.