Een gehoortest, en vooral de uitslag hiervan, kun je spannend vinden maar dit hoeft natuurlijk niet! Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat er wordt vastgesteld of je gehoorproblemen of gehoorverlies hebt en hoe dit het beste opgelost kan worden. Vermoed je dat je aan gehoorverlies lijdt? Wees er dan op tijd bij! Het is erg belangrijk om op tijd een gehoortest te doen, zodat je zo snel en zo goed mogelijk geholpen kan worden mocht er sprake zijn van gehoorverlies. Of je het beste je hoortest online kunt doen of in de winkel? Lees het hier!

Een online hoortest doen

Een online hoortest kun je gemakkelijk op het internet vinden. Het grote voordeel van een hoortest online, is dat je meteen een eerste indicatie kunt krijgen wanneer je twijfelt aan je gehoor. Hoe een online gehoortest ongeveer werkt? Je begint de test met een paar vragen over jouw situatie en hoe je jouw eigen gehoor nu ervaart. Daarna zul je een pieptoon test krijgen, waarbij je tonen met verschillende frequenties te horen krijgt. Hierbij is het wel belangrijk dat je in een rustige ruimte zit, waar je ook even niet gestoord wordt, en dat je een goede koptelefoon hebt. Na de vragenlijst en de test met de pieptonen, weet je binnen een minuut de uitslag van de online hoortest. Op basis van deze uitslag kun je altijd nog beslissen of je aansluitend een afspraak wilt maken met een audicien in de winkel om eventuele gehoorproblemen te bespreken.

Gehoortest door een audicien

Wil je een meer nauwkeurige uitslag wilt dan die van een online hoortest, dan kun je het beste een afspraak maken bij een audicien. Een voordeel van een afspraak maken in de winkel is dat je ook meteen in een geluiddichte ruimte zit en je een goede koptelefoon krijgt om de hoortest mee uit te voeren. Ook zul je hier niet gestoord worden en kun je meteen de uitslag met de audicien bespreken. Als uit de gehoortest blijkt dat je een hoortoestel nodig hebt, is de eerste vraag die meteen omhoog komt misschien; wat kost een gehoorapparaat? Ook met deze vraag kan de audicien jou verder helpen. De prijs van een hoortoestel is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, voorkeuren, gehoorverlies en een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit je verzekering. Deze informatie kun je online ook proberen te vinden, maar zal geen op maat gemaakt advies zijn zoals een audicien jou in de winkel kan geven.

Kortom, als je een beetje een idee wilt hebben hoe jouw gehoor ervoor staat of als je bang bent dat je last hebt van gehoorverlies, dan kun je altijd online een hoortest doen. Wil je een gedetailleerd beeld en passend advies bij jouw eventuele gehoorproblemen? Dan kun je het beste in de winkel bij een audicien een afspraak maken. De audicien kan jou alle informatie geven met betrekking tot gehoorverlies en kosten van een eventueel gehoorapparaat.