In de jaren negentig en het begin van deze eeuw gingen we massaal onder de zonnebank. Elke stad telt nu wel tientallen zonnestudio's. De effecten van een zonnebank worden echter steeds duidelijker. Het mooie kleurtje waarmee je in de winter de deur uitloopt laat je er op dat moment even gezonder uitzien. Maar we weten het nu zeker: de UV-straling van de zonnebank is helemaal niet gezond. Op de korte termijn een mooi en gezond tintje, maar op de lange termijn een ouder gezicht en blijvende schade aan je huid. In dit artikel bespreken we de nadelen van een zonnebank.

Uv-straling

De straling van de zonnebank, uv-straling, draagt bij aan een verhoogd risico op het ontstaan huidkanker. De zonnebank zorgt voor voor twee soorten uv-straling, uv-A-straling en uv-B-straling. De A-straling zorgt voor een toename van vitamine D, maar nog belangrijker: uv-A-straling zorgt ervoor dat je huid veroudert en kan melanoom veroorzaken. De B-straling zorgt voor het bruine of rode kleurtje op je huid, maar  verhoogt ook de kans op andere soorten huidkanker. Als je kort onder de zonnebank gaat, krijg je in een korte tijd heel veel uv-straling binnen en dat vergroot het risico op huidkanker. Het maakt dus niet uit hoelang je onder de zonnebank gaat, elke hoeveelheid is schadelijk. Over de zonnebank wordt ook wel gezegd dat het in de winter goed voor je kan zijn, omdat deze in de winter eventueel een tekort aan vitamine D aanvult. Langzamerhand wordt dus duidelijker dat de zonnebank geen gezonder alternatief is dan de zon.  

Wintersomberheid voorkomen?

Sommige mensen kiezen ervoor om naar de zonnebank te gaan in de winter, omdat ze zich wat somberder voelen. Als ze onder de zonnebank vandaan komen, voelen ze zich energieker en zitten ze beter in hun vel. Blootstelling aan een flinke dosis licht kan inderdaad helpen tegen wintersomberheid en winterdepressie. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen, maar ook dit maakt de zonnebank geen goed alternatief. Lichttherapie via de huisarts of psychiater kan worden vergoed door de verzekering, bevat geen schadelijke uv-straling is en zo mogelijk nog effectiever omdat er wetenschappelijk effectiviteitsonderzoek naar gedaan is.

Toch onder de zonnebank

Helaas levert de zonnebank, ook als je een enkel keertje eronder gaat, schade op. Besluit je toch onder de zonnebank te gaan? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Bepaal van te voren onder welk huidtype jouw huid valt en kies de zonnebank die daar het beste bij past. Heb je een lichte huid? Kies dan voor de lichtste zonnebank. Smeer jezelf in om extra schade te voorkomen. Draag ook een speciale bril om je ogen te beschermen tegen uv-straling, ook je netvlies kan beschadigen van de straling.

Zonnebank is milieuonvriendelijk

Degene die ooit een zonnebank heeft aangeschaft weet het wel: de zonnebank verbruikt veel energie en is dus erg slecht voor het milieu. Zo kunnen de kosten op je energierekening hoog oplopen door deze grootverbruiker. In een energievergelijker kun je snel het goedkoopste energiecontract vinden dat past bij jouw energieverbruik. Wil je nog goedkoper energie verkrijgen én verantwoord bezig zijn? Schaf dan zonnepanelen aan en gebruik de zon als energiebron. Ook al is een zonnebank milieuonvriendelijk, de echte zon is dat niet. Om energie op te wekken via de zon, hoeft de zon niet eens de hele dag te schijnen. Ook op bewolkte dagen is de zon actief en zorgt deze ook voor energie.