Hoortoestellen worden vaak geleverd als een pakket met professionele diensten. Dit betekent dat alles inbegrepen is in de prijs van de hoortoestellen, inclusief de diensten. Wanneer je een prijsopgave voor hoortoestellen krijgt, zijn daarin de kosten van de hoortoestellen zelf inbegrepen, evenals alle professionele audiologische diensten die nodig zijn om de toestellen aan te passen, te programmeren, te repareren en te onderhouden gedurende een bepaalde tijd. Deze bepaalde tijd bedraagt vaak twee tot vier jaar. Initiële diagnostische tests kunnen gratis zijn of in bepaalde gevallen in de gebundelde prijs zijn inbegrepen.

Met welke overwegingen moet je rekening houden bij het bepalen van het prijsbereik voor hoortoestellen?

Je mate van sociale participatie (of gebrek daaraan): het gebruik van een premium of middenklasse hoortoestel zal geschikt zijn als je erg sociaal actief bent en vaak sociale evenementen bijwoont, zoals familiereünies, bruiloften en andere sociale gelegenheden. Deze hoortoestellen zijn in staat een geluidservaring te bieden die afgestemd is op jouw actieve levenswijze. Premium hoortoestellen zijn duurder omdat ze vaak een betere ruisonderdrukking en een betere verstaanbaarheid van spraak bieden.

Ervan uitgaande dat je sociale participatie beperkt blijft tot één-op-één gesprekken en wandelingen in het park, kan een eenvoudig, goedkoper hoortoestel volstaan om aan jouw unieke luisterbehoeften te voldoen.

De tweede factor die je moet overwegen, is de hoeveelheid technologie die je verkiest. Wil je gebruik kunnen maken van gesofisticeerde technologische functies, zoals Bluetooth verbinding, automatische geluidsaanpassing en oplaadbaarheid, dan zul je de aanschaf van een premium of middenklasse hoortoestel moeten overwegen. Wanneer dergelijke functies niet belangrijk voor je zijn, kunnen eenvoudigere, lager geprijsde hoortoestellen in dit geval volstaan en voldoen aan jouw eisen.

Heb ik één of twee hoortoestellen nodig?

In bepaalde gevallen kan een audicien na een gehoortest jou adviseren om hoortoestellen voor beide oren aan te schaffen. Zelfs wanneer het gehoorverlies aan het ene oor ernstig is en bescheiden aan het andere oor. Twee gehoortoestellen helpen bij het interpreteren en lokaliseren van geluid, zodat de hersenen evenwichtiger functioneren.

Een ander voordeel van het gebruik van twee hoortoestellen is dat ze beide tegelijk gebruikt kunnen worden. Hieronder enkele tips en voordelen van twee hoortoestellen.

  • Zorg ervoor dat beide oren evenveel auditieve stimulatie krijgen, zodat het luistervermogen van jouw hersenen in goede staat blijft.
  • Twee hoortoestellen kunnen met elkaar communiceren en informatie tussen elkaar uitwisselen. Dit is onmogelijk bij een enkel hoortoestel.
  • Lage volume-instellingen zijn mogelijk omdat, wanneer de hersenen informatie ontvangen van twee hoortoestellen, rustige tonen door de toegenomen luidheid van nature luider lijken.

Factoren die de kosten van hoortoestellen beïnvloeden

Een hoortoestel vergoeden? De mate van technologie en de functies die het hoortoestel bevat zijn de belangrijkste factoren die de aanschafprijs beïnvloeden. Bij de meeste consumenten-apparaten neemt de technische complexiteit in de loop van de tijd in prijs af. Dit geldt zeker voor hoortoestellen.

Hoewel de totale kosten van hoortoestellen stabiel zijn gebleven, krijg je voor hetzelfde bedrag vandaag de dag een meer geavanceerd hoortoestel dan twee jaar geleden het geval was. Wat vroeger op het gebied van hoortoestellen als spitstechnologie werd beschouwd, wordt nu als standaardpraktijk beschouwd.