Iedereen heeft wel zijn eigen ideale kamertemperatuur. De één vindt het enkel comfortabel wanneer er hij wolkjes in de koude lucht kan ademen en de ander zit thuis liever in een T-shirt te genieten van tropische temperaturen. Tijdens deze koude dagen kan het wellicht aantrekkelijk zijn om die cv-ketel goed te laten draaien. Gemiddeld geven wij de voorkeur aan een huis dat 21 graden is. Maar wat is, onafhankelijk van voorkeuren, nu de ideale binnentemperatuur voor jouw lichaam?

Afhankelijk van jouw leven

Eén ideale temperatuur bestaat helaas niet. Het aantal graden dat het beste bij jou past is afhankelijk van je leven. Denk hierbij aan je gezondheid en leeftijd. Zo raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een minimumtemperatuur van 18 graden aan míts je volwassen en gezond bent. Waarbij er tevens wordt uitgegaan dat je je kleed volgens het seizoen. Jongeren, ouderen en zieken zouden echter de thermostaat op minimaal 20 graden moeten zetten. Het maximum volgens de organisatie is 21 graden. Door het een beetje koud te hebben houd je namelijk je stofwisseling op gang en zorgt voor een prikkeling van het bruine vetweefsel. Een goedlopende stofwisseling helpt je bij het afvallen en bruin vetweefsel zorgt ervoor dat jouw lichaam warm blijft. Het trainen van bruin vetweefsel door blootstelling aan een klein beetje kou heeft dus als lange termijn gevolg dat je steeds beter tegen de kou kan.

Vochtgehalte

Wanneer het te koud is in huis loop je het risico dat je huis en de muren vochtig worden. Naast dat vocht voor een nog lagere gevoelstemperatuur zorgt kan het ook zorgen voor een flinke toename aan schimmel en bacteriën. Dit kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Door in een vochtig en daarom schimmel- en bacterierijk huis te wonen vergroot je de kans op astma, luchtweginfecties en andere keel- en neusklachten. Ook om die reden is het dus belangrijk om het huis boven de 18 graden te houden.

Verwarmen per vertrek

Nu is het instellen van de temperatuur in je huis natuurlijk fijn, maar het ene vertrek is de ander niet. Hoewel het in de slaapkamer wel wat kouder kan zijn, kan deze temperatuur ’s ochtends in de badkamer nogal vervelend zijn. Het individueel instellen van de radiatoren of gebruik maken van een slimme thermostaat is daarom een goed idee. Een badkamer mag ’s ochtends bijvoorbeeld zelfs tot een maximum van 23 graden verwarmd worden, terwijl de ander vertrekken wel wat kouder mogen. In de woonkamer spendeer je wellicht het meeste tijd, maar zit je wel veel stil. Daarom wordt het aangeraden om de woonkamer tussen de 19 en 20 graden te houden. In de slaapkamer mag het zelfs nog kouder. Een koele slaapkamer is beter voor de nachtrust en je gezondheid. Je lichaamstemperatuur is natuurlijk gezien lager wanneer je slaapt. Bij hoge temperaturen zal je lichaam proberen af te koelen wat energie kost. Daarnaast word je slaapcyclus vaak onderbroken wanneer je het warm hebt, wat ervoor kan zorgen dat je gedurende de hele nacht niet in je REM-slaap komt. Ook dat kan ervoor zorgen dat je lichaam niet de rust krijgt die het behoeft. Slechte slaap kan op lange termijn zorgen voor een verhoogde kans op hartziekten, overgewicht en mentale instabiliteit. 18 graden of ’s nachts zelfs nog lager is daarom aan te raden in de slaapkamer.

Op hoeveel graden staat jouw thermostaat? Kan jij 18 graden aan of zet je hem een tandje hoger?