Hoornvliesoperatie nu of later? Onderzoek geeft uitsluitsel Promotieonderzoek Korine van Dijk naar behandelwijzen helpt patiënten Fuchs endotheeldystrofie en keratoconus
Snel opereren of zo lang mogelijk wachten? Het promotieonderzoek van optometrist Korine van Dijk geeft houvast bij deze moeilijke keuze voor patiënten met de hoornvliesaandoeningen Fuchs endotheeldystrofie en keratoconus. In haar proefschrift Clinical outcomes of modern lamellar keratoplasty techniques beschrijft zij de factoren die voorspellen hoe snel na transplantatie de optische kwaliteit en de refractie-uitkomsten stabiel zijn.

Verfijnde techniek
Korine van Dijk deed de ontdekking in het kader van een breder onderzoek naar de veiligheid van de nieuwe operatietechnieken van het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS): Descemet membraan endotheel keratoplastiek (DMEK) en de Bowman Layer-transplantatie. “Toen ik bij het NIIOS kwam werken was ik de oude technieken gewend en vond ik het fascinerend te zien hoe snel iemand weer normaal zicht heeft na DMEK. De techniek is zo verfijnd vergeleken bij de perforerende keratoplastiek en zijn grove hechtingen, maar ook in vergelijking met andere endotheel keratoplastiektechnieken. Mijn onderzoek wijst uit dat DMEK een veilige en effectieve techniek is met een ongeëvenaard snel en goed visueel herstel.”

Stabiliseren
De andere conclusie uit het onderzoek van Van Dijk is dat Bowman layertransplantatie helpt om het hoornvlies te stabiliseren bij patiënten met vergevorderde keratoconus, ook als andere behandelingen niet meer mogelijk zijn. “Het mooie is dat het zicht bij deze patiënten op deze manier behouden blijft, terwijl zij comfortabel contactlenzen kunnen blijven dragen”, legt de promovendus uit. “Een fantastische manier om ingrijpender vormen van hoornvliestransplantatie uit- of zelfs af te stellen.”

De promotie is op 16 januari 2018 aan de Universiteit Leiden met als promotor professor Martine Jager en co-promotor dr. Gerrit Melles. 


Promovendus Korine van Dijk