De kans op verslaving is niet groot. Er zijn wel mensen die op een avond als ze begonnen zijn met lachgas niet kunnen/willen stoppen en de hele avond lachgas ballonnen blijven nemen. Zij kunnen last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid.

Lachgas en de wet

Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet, waardoor verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment dus niet strafbaar is.

Lachgas wordt ook weleens verkocht op feesten en festivals. Als verkoper moet je je houden aan de verplichtingen van de Warenwet. Degene die dit aanbiedt aan gebruikers, voor geld of gratis, is daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid van het product dat hij of zij levert.

Omdat de controle en handhaving daarvan bij de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ligt hebben zij een risicoanalyse laten uitvoeren door het RIVM. Hieruit is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor een ernstig gezondheidsrisico en is er geen reden voor handhavend optreden door de NVWA op grond van de Warenwet.Er is echter geen rekening gehouden met de setting waar het gebruikt wordt en de mogelijke risico’s bij combigebruik.

Bron: Factsheet Lachgas, Trimbos-instituut (2017)