Om de symptomen van het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) te kunnen verlichten, is het advies van de huisarts vaak: gewicht verliezen. Maar helaas is dit nog niet zo makkelijk. Moeite hebben met gewicht verliezen lijkt een onderdeel te zijn van deze aandoening. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Overvloed aan insuline

Insuline is een belangrijk hormoon in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor het metaboliseren van glucose en het reguleren van suiker in onze bloedbaan. Insuline vervoert suiker als het ware naar de spieren. Beschikt je lichaam over meer glucose dan het eigenlijk nodig heeft? Dan zorgt insuline ervoor dat de overige glucose wordt opgeslagen als vet, voor wanneer het lichaam dit later nodig heeft. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die lijden aan PCOS een of meerdere problemen hebben met juist die cellen die verantwoordelijk zijn voor het afscheiden van insuline (bètacellen). Deze cellen sporen suiker op in de bloedstroom, maar lijken hier in het geval van PCOS extra fel op te reageren. Hierdoor wordt er meer insuline geproduceerd dan nodig is, waardoor er meer glucose wordt opgeslagen als vet.

Insulineresistentie

Sommige vrouwen met PCOS hebben last van insulineresistentie. Dit wil zeggen dat je lichaam meer insuline nodig heeft dan gewoonlijk, om de suiker in je bloed te kunnen reguleren. Extreem hoge insulinespiegels zorgen er weer voor dat je lichaam veel meer vet opslaat, vaak rondom de buik. Bovendien maken je eierstokken hierdoor meer testosteron aan. Maar dit is –helaas!- nog lang niet alles wat het afvallen zo lastig maakt…

Vertraagd metabolisme

Veel vrouwen met PCOS hebben last van een langzame stofwisseling. Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die niet aan PCOS lijden gemiddeld 1868 calorieën per dag nodig hebben, tegenover 1445 calorieën voor vrouwen met PCOS. Het nadeel is dat wanneer je lijdt aan PCOS, je juist meer trek hebt en meer zin hebt in bepaalde dingen. Dat is onwijs vervelend!

Een eetlust die niet te stoppen is

Er komen bepaalde hormonen kijken bij het ‘bestrijden’ van je eetlust. Dit zijn bijvoorbeeld ghreline en leptine. Onderzoekers hebben ondervonden dat vrouwen met PCOS zich na een maaltijd vaak niet volledig verzadigd voelen, veel meer dan vrouwen die hier niet aan lijden. Heb jij PCOS? Dan zal je waarschijnlijk altijd kampen met dat hongerige gevoel, zelfs wanneer je aan de maximale hoeveelheid calorieën van die dag zit.

Kortom, doordat vrouwen die lijden aan PCOS problemen hebben met insuline, over het algemeen een tragere stofwisseling en een oncontroleerbare eetlust hebben, komen ze snel aan en is het extra moeilijk om die overtollige kilo’s weer te verliezen.

Onbewerkt en koolhydraatarm eten bij PCOS

Om je hormoonhuishouding en de werking van insuline, ghreline en leptine te balanceren voor zover dat mogelijk is, en de trek en het hongerige gevoel te minimaliseren doe je er goed aan om suikers en snelle koolhydraten te vermijden en koolhydraatarm te eten.

Ook bewerkt voedsel kun je beter buiten de deur laten want dat bevat allerlei stoffen die je hormoonhuishouding negatief kunnen beïnvloeden en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen, zeker als je PCOS hebt.

Zorg ervoor dat je voeding vooral bestaat uit natuurlijke bronnen van eiwitten en vetten zoals vette vis soorten, avocado, noten, zaden, pitten en vul dit aan met veel groenten en af en toe wat langzame koolhydraten in de vorm van quinoa, havermout en zoete aardappelen.

Door meer vetten en eiwitten te eten zal je hormoonhuishouding en je bloedsuikerspiegel beter in balans raken en zal je waarschijnlijk beter verzadigd zijn na de maaltijd.

Doe je best en weet dat je worsteling absoluut niet tussen je oren zit en dat je zeker niet de enige bent. Wees lief voor jezelf en gun jezelf alleen het beste!