Eczeem is een vervelende huidaandoening. Op de plekken waar het eczeem zich bevindt, is de huid rood en schilferig. In veel gevallen bevinden zich er ook bultjes of blaasjes op de huid. Eczeem kan behoorlijk jeuken en kan overal op de huid voorkomen. Eczeem is een ontsteking van de bovenste huidlagen. Men denkt vaak dat eczeem besmettelijk is, maar dat is niet het geval. Eczeem behandelen is wél essentieel, omdat onbehandeld eczeem tot een secundaire infectie kan leiden. De klachten kunnen hierdoor erger worden. Bovendien is ook de hevige jeuk erg vervelend en zijn veel mensen onzeker over de uitstraling van het eczeem. Ook dat zijn redenen om het eczeem te behandelen.

Hormoonzalf is effectief, maar werkt vaak slechts tijdelijk

Om eczeem tegen te gaan, kun je een hormoonzalf gebruiken. Hormoonzalf is vaak erg effectief en het eczeem is al snel verdwenen. Het nadeel is echter dat de zalf over het algemeen slechts tijdelijk werkt. Breng je geen zalf meer aan op de huid, dan duurt het vaak niet lang voordat je weer onder het eczeem zit. Hormoonzalf is bovendien geen natuurlijk middel en kan diverse bijwerkingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een dunner wordende huid.

Is er een natuurlijke behandeling voor eczeem mogelijk?

Veel mensen besluiten dat ze liever geen gebruik maken van hormoonzalven, vanwege de mogelijke bijwerkingen. Of er ook een natuurlijk alternatief is? Van bepaalde planten is bekend dat ze wondhelend en/of ontstekingsremmend werken. De Smeerwortel (Symphytum officinale) stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen. Er zijn natuurlijke middelen verkrijgbaar die van dergelijke planten gemaakt zijn. Een van de aanbieders van dergelijke producten is Purity Herbs, een webshop die ook producten voor natuurlijke gezichtsverzorging aanbiedt.

Heb je veel last van eczeem en geef je de voorkeur aan een natuurlijke behandeling? Dan kun je ervoor kiezen om eerst een natuurlijk product te proberen dat speciaal is samengesteld om eczeem te bestrijden.

Manieren om eczeem te voorkomen

Heb je vaker last van eczeem? Houd dan in het achterhoofd dat eczeem een allergische reactie van de huid is. Wil je eczeem voorkomen, vermijd dan producten waar je allergisch voor bent. Draag ook geen stoffen die irritatie kunnen veroorzaken, zoals wol. Een droge huid is gevoeliger voor eczeem. Te lang en te warm douchen zorgt ervoor dat de huid sneller uitdroogt. Douche dus vooral niet te lang of te heet. Als je huid erg gevoelig is, is het mogelijk ook verstandig om zeep en parfum te vermijden.