Het is lente en dus tijd voor de grote schoonmaak.  De ramen gaan open, de bezem gaat door het huis, de kledingkasten worden uitgemest, de belastingaangifte gaat de deur uit en de gevallen bladeren worden uit de tuin geplukt. Maar hoe zit het met de digitale schoonmaak? Onze e-readers, telefoons, tablets en laptops nemen nauwelijks plaats in en de ruimte in de cloud lijkt eindeloos. Zo eindeloos, dat we er vaak nog nauwelijks naar omkijken.

Digitale rotzooi

Als je dat wel zou doen, is het even slikken. Althans, dat was het voor mij. Want in alle eerlijkheid heb ik naast al deze apparaten ook nog eens een oude laptop, drie externe harde schijven, Dropbox, google-drive, SharePoint, een eindeloos email-archief van welgeteld vijf verschillende email adressen én natuurlijk ook nog twitter, facebook, Instagram, LinkedIn, WhatsApp en Spotify… De digitale stroom rotzooi, die hierachter schuilgaat, lijkt oneindig. En heel eerlijk gezegd, word ik een beetje misselijk bij de gedachte alleen al dat ik daar ooit misschien eens orde op zaken in zou moeten stellen.

Minimalisme to the max

Digitaal ontspullen is minimalisme to the max. Het is ontspullen 2.0. Het is opruimen in de overdrive. Het is ruimte creëren op een heel ander niveau. Het is uitzoeken, archiveren en verwijderen van zo’n grote kluwen data, dat ik bij god niet zou weten waar ik precies zou moeten beginnen. En óf ik er überhaupt wel aan wíl beginnen. Want wat is het nut van digitaal ontspullen eigenlijk?

Opruimen is ruimte maken

Laten we voor het gemak even doen alsof ‘digitale spullen’ hetzelfde effect hebben als niet-digitale spullen. Natuurlijk, je struikelt er niet fysiek over en het staat ook niet letterlijk opgestapeld op zolder of in de garage.  Maar goed, spullen zijn spullen zou je kunnen zeggen. En spullen zorgen voor ballast, beweert ook de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Of liever gezegd: opruimen werkt bevrijdend. Het schept orde, brengt overzicht, geeft voldoening, rust en zorgt dus voor minder stress.

Beter voor je privacy, maar ook voor het milieu

Dat je je digitale spullen niet ziet, betekent namelijk niet dat ze er niet zijn of dat ze op de achtergrond niet door je hoofd spoken. Zo zegt ook Jelle Hermus op zijn blog SoChicken. Hij kwam tot de volgende conclusie: het opruimen van mijn digitale leven voelt nutteloos – maar ooit zal ik het toch eens moeten organiseren. Dat brengt niet alleen orde en overzicht, maar het verbetert ook je online veiligheid en privacy. En: het is beter voor het klimaat. Want al die datacentra waarop jouw cloud-documenten staan opgeslagen, verbruiken ontzettend veel energie.

Begin gewoon

Goed, dan rest de vraag hoe we dat digitaal ontspullen in godsnaam moeten gaan aanpakken. Het meest simpele antwoord daarop is natuurlijk: begin gewoon. Ga door je inbox en verwijder die duizenden mailtjes. Sorteer je foto’s en documenten en breng ze onder op één plek. Beperk het aantal apparaten: één laptop en één externe harde schijf met één back-up van alles is meer dan voldoende. Hetzelfde geldt voor de Cloud, je online notitieblokjes en to do-lijstjes: kies er één en delete de rest. Verwijder afspeellijsten als je er nooit meer naar luistert. Gooi online boeken weg als ze je geen energie geven. Delete je social media profiel als je er geen plezier mee aan beleeft. Schoon je contacten op in je telefoon. Leeg je prullenbak op je computer en verwijder je downloads.

Zo, en nu lekker met een opgeruimd gevoel achteroverleunen en van de zon gaan genieten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met www.hetkanwel.nl.