Veel nadelen van roken zijn allang bekend: een vroegtijdige huidveroudering, rimpeltjes rond de mond, meer kans op longkanker en minder gevoelige smaakpapillen zijn er slechts een aantal. Onderzoekers van het UMC St. Radboud hebben echter nog een opvallende ontdekking gedaan: roken maakt dom(mer).

Beschadigingen in hersenbanen
Uit een recent onderzoek blijkt dat de hersenbanen van rokers veel meer beschadigingen laten zien als de hersenbanen van niet-rokers. Voor het onderzoek werden ruim 500 mensen in de leeftijd van 50 tot 85 jaar onderzocht. Hun cognitieve hersenfuncties werden getest en door middel van speciale hersenscans konden ook minimale beschadigingen aan de hersenbanen in kaart worden gebracht.

Het resultaat was opvallend: de rokers scoorden op cognitief gebied slechter dan niet-rokers. Hun hersenscans vertoonden bovendien veel meer beschadigingen in de zenuwbanen. Die beschadigingen waren ernstiger naarmate men langer of zwaarder rookte.

Herstel
Uit het onderzoek blijkt ook dat het mogelijk is om de hersenfunctie weer volledig te herstellen. Dit kan uitsluitend door te stoppen met roken. Des te langer de proefpersonen niet meer rookten, des te beter de kwaliteit was van hun hersenbanen. Wie al tenminste twintig jaar geleden de laatste sigaret had uitgedrukt, bleek weer op hetzelfde niveau te presteren als mensen die nooit eerder gerookt hadden. 

Bron: Blikopnieuws.nl

Zo kun je stoppen met roken