Het lijkt heel praktisch, multitasken. Je krijgt immers meer gedaan in minder tijd. Dat lijkt heel efficiënt en goed, maar onderzoek laat zien dat multitasken helemaal niet zo goed voor je is. Wij hebben 10 goede redenen voor je op een rijtje gezet, die laten zien dat je het multitasken beter kunt verruilen voor je concentreren op één taak.

1. Het maakt je trager
Hoewel multitasking het gevoel geeft dat je sneller bent, omdat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent, kost het je uiteindelijk meer tijd. Als je taken achter elkaar afwerkt, zijn ze sneller afgerond, omdat je geen tijd kwijt bent met het schakelen tussen projecten. Volgens experts kan het schakelen tussen projecten en productiviteitsverlies van maar liefst 40 procent opleveren.

2. Je maakt fouten
De hersenen zijn in staat om je aan twee grote projecten tegelijk te laten werken. Voeg je echter een derde taak toe, dan is de kans op fouten ineens een stuk groter. Je concentreren op één taak is het makkelijkst voor de hersenen en verkleint de kans op fouten.

3. Het levert stress op
Uit onderzoek van de University of California is gebleken dat multitasken op kantoor, met name in de vorm van doorlopende toegang tot e-mail en andere berichten, veel stress oplevert. Dit leidt tot een hogere hartslag. De gevolgen van multitasking, bijvoorbeeld het maken van fouten of het minder snel kunnen afronden van een project, leveren bovendien ook weer stress op.

4. Je mist wat er om je heen gebeurt
Als je altijd maar bezig bent - met je computer, je telefoon of wat dan ook - dan heb je geen aandacht voor wat er om je heen gebeurt. Dat kan betekenen dat je leuke activiteiten misloopt, maar ook dat je leuke mensen mist.

5. Het is slecht voor je geheugen
In 2011 werd onderzoek uitgevoerd naar de werking van het kortetermijngeheugen. Daaruit bleek dat als je twee dingen tegelijk doet, je belangrijke details mist. Die details kun je naarmate je ouder wordt steeds minder goed terughalen.

6. Het is slecht voor je relaties
Onderzoekers van de University of Essex ontdekten dat alleen het in de buurt hebben van een mobiele telefoon tijdens persoonlijke gesprekken een negatieve invloed kan hebben. De verleiding om even snel te kijken of ergens op te reageren is groot en als dat gebeurt, voelt de gesprekspartner zich niet serieus genomen en stopt het gesprek.

7. Het kan ervoor zorgen dat je meer eet
Als je eet terwijl je ook iets anders aan het doen bent, registreren je hersenen niet goed wat je eet. Hierdoor heb je een veel minder gevoel en is de kans groot dat je kort daarna weer gaat eten. Zo kom je ongemerkt en onnodig kilo's aan.

8. Je kunt het niet zo goed als je denkt
Bijna iedereen die meerdere dingen tegelijk doet, denkt daar ook goed in te zijn. Dat laatste blijkt echter bijna nooit het geval te zijn. Je voert taken nu eenmaal beter uit als je hersenen zich alleen op die ene taak hoeven te concentreren. Bovendien ben je nooit echt aan het multitasken, maar is er alleen sprake van het snel afwisselen van taken.

9. Het maakt je minder creatief
Voor multitasken maak je gebruik van je 'werkgeheugen'. Dat geheugen heb je echter ook nodig om creatief te denken. Als je al die ruimte gebruikt voor multitasken, is er niets over om creatief mee te denken. Toch een creatieve boost nodig? Doe dan een middagdutje

10. Het kan gevaarlijk zijn
Het gebrek aan concentratie kan ook hele gevaarlijke situaties opleveren, zowel voor jou als voor de mensen om je heen. Bellen, mailen of sms'en in het verkeer vermindert je aandacht voor medeweggebruikers en dingen om je heen. De kans op een ongeluk is daardoor veel groter.

Bron: Huffington Post

Lees ook:

Bescherm je brein tegen stress
Water drinken maakt je blijer
Lachen is goed voor de gezondheid

Like ons op Facebook