Meer groentes en fruit eten wordt gelinkt aan een lager risico op allerlei ziektes en aandoeningen. Ook mango’s dragen hieraan bij. In dit artikel lees je wat deze heerlijke fruitsoort precies voor je gezondheid kan betekenen.

1: Goed voor je immuunsysteem

Mango’s bevatten een goede hoeveelheid vitamine C en we weten allemaal wel dat deze vitamine belangrijk is voor ons immuunsysteem. Maar wist je dat vitamine A hier ook bij helpt? Je raadt het misschien al: vitamine A is ook in mango’s te vinden.

Het eten van mango’s helpt je dus op meerdere manieren om je immuunsysteem sterk te houden.

2: Gezonde ogen

De vitamine A uit mango’s speelt ook een grote rol bij het gezond houden van je ogen. Deze vitamine is hierbij zelfs zo belangrijk, dat een tekort eraan nachtblindheid kan veroorzaken.

Daarnaast bevat mango ook zeaxanthine. Dit is een ontzettend krachtige antioxidant die helpt om maculadegeneratie te voorkomen. Maculadegeneratie wordt ook wel netvliesdegeneratie genoemd en is een van de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid onder ouderen.

3: Ondersteuning voor je spijsvertering

Papaja’s, mango’s en ananassen bevatten enzymen die je spijsvertering een handje helpen. Deze enzymen helpen namelijk bij het afbreken van eiwitten.

Daarnaast komen ook de vezels uit mango’s je spijsvertering ten goede.

4: Een mooie en gezonde huid

Mango’s dragen op verschillende manieren bij aan een gezonde huid. Ze helpen je onder andere om:

  • Je lichaam goed te hydrateren, doordat ze veel vocht bevatten. De vochtbalans in je lichaam heeft een grote invloed op je huid.
  • Vitamine C binnen te krijgen, wat bijdraagt aan de aanmaak van collageen. Collageen is onmisbaar voor een gezonde, elastische en stevige huid.
  • Vitamine A binnen te krijgen, wat bijdraagt aan de groei van lichaamsweefsels, inclusief je huid en haar.

5: Een gezonde bloeddruk

Er zijn allerlei factoren die je bloeddruk beïnvloeden, waaronder de mineralen in je lichaam. Als je te veel natrium binnenkrijgt, kan dit je bloeddruk verhogen. Het effect van natrium wordt echter geneutraliseerd door kalium en magnesium. Het is daarom belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen, zeker als je last hebt van (een groter risico op) een verhoogde bloeddruk.

Het eten van mango’s kan je hier goed bij helpen, omdat ze van zowel kalium als magnesium een goede hoeveelheid bevatten.

6: Een lager risico op hartziektes

Doordat mango’s bij kunnen dragen aan een gezonde bloeddruk, helpen ze om hart- en vaatziektes te voorkomen. Een verhoogde bloeddruk is hierbij namelijk een belangrijke risicofactor.

Daarnaast kunnen ook de vezels, vitamine C en B-vitamines die mango’s bevatten helpen om je kans op hart- en vaatziektes te verkleinen.

7: Sterke botten

In mango’s is vitamine K te vinden. Deze vitamine is essentieel voor een gezonde bloedstolling en helpt bij het sterk houden van je botten. De invloed van vitamine K op onze botten is een relatief nieuw inzicht en wordt daarom nog volop onderzocht. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat vitamine K ervoor zorgt dat je lichaam calcium beter kan gebruiken.

8: Een goede hersenfunctie

Mango’s bevatten vitamine B6. Dit is een vitamine waar we niet zoveel over horen, maar die wel van groot belang is. We gebruiken deze vitamine namelijk bij de samenstelling van belangrijke neurotransmitters. Deze neurotransmitters hebben onder andere invloed op je humeur en je slaappatroon.

Daarnaast is in mango’s ook glutaminezuur te vinden. Dit stofje helpt om je geheugen en concentratievermogen te verbeteren.

9: Afslanken met mango

Mango’s passen goed in een gezond afslankdieet. Ze bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

Je kan er echter beter niet onbeperkt van snoepen. Een portie van 165 gram mango bevat namelijk 24 gram fruitsuiker. Als je veel fruitsuiker binnenkrijgt, kan dit ervoor zorgen dat je langzamer of zelfs niet afvalt. Eet daarom niet meer dan twee porties fruit per dag en probeer suikerrijk fruit af te wisselen met fruit dat minder suiker bevat, zoals bessen en Granny Smith appels. (Bron: Puur Figuur)

Kort samengevat

Mango’s dragen op verschillende manieren bij aan een gezond lijf. Ze bevatten stoffen die je immuunsysteem ondersteunen, helpen om je ogen gezond te houden en om je huid mooi en stevig te houden. Ook kunnen ze helpen om je risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Bronnen: Carr AC, Maggini S, Nutrients, 2017. Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP, BMJ, 2013. Pearson DA, Nutr Clin Pract, 2007.