Sommige mensen blijven moeiteloos slank, maar de meesten van ons moeten hier toch wat meer moeite voor doen. Wil jij ook wat overtollige kilo’s kwijt? Of wil je voorkomen dat je aankomt? Lees dan deze 6 gouden tips.

1: Focus je op de lange termijn

We beginnen met een van de belangrijkste tips: richt jezelf vooral op de lange termijn. Dat houdt in dat je niet voor een crashdieet kiest om over twee weken in je bikini te passen, maar dat je voor een gezond dieet kiest en jezelf nieuwe gezonde gewoontes eigen maakt.

Dit helpt je niet alleen om een slank lichaam te krijgen en behouden, het helpt je ook om gezond te blijven. Gezonde eetgewoontes verkleinen namelijk het risico op tal van ziektes.

2: Eiwitten in de ochtend

Een eiwitrijk ontbijt helpt je om gedurende de dag minder te eten. Dit komt doordat eiwitten goed verzadigen. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  • Eiwitten worden langzaam verteerd
  • Eiwitten stimuleren de aanmaak van verzadigingshormonen
  • Eiwitten remmen de productie van hongerhormonen af

Begin je dag daarom met een goede portie eiwitten. Bijvoorbeeld door te ontbijten met een omelet, kwark, Griekse yoghurt, noten, zaden en/of pitten.

3: Vezelrijke voeding

Ook vezels verzadigen goed. Dit komt doordat ze water absorberen en vervolgens uitzetten en een dikke massa vormen. Dit vult je spijsverteringssysteem en zorgt ervoor dat je je eten langzamer verteerd. Hierdoor eet je automatisch minder, waardoor afslanken een stuk makkelijker wordt.

Daarnaast is vezelrijke voeding goed voor je darmflora en een gezonde darmflora draagt bij aan een gezond gewicht.

Goede bronnen van vezels zijn bijvoorbeeld groentes, fruit, peulvruchten, noten, zaden, pitten en volkoren granen.

4: Genoeg vocht

Probeer dagelijks twee liter water te drinken. Ook dit vermindert je hongergevoelens. Bovendien heeft het een positief effect op je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Als je een halve liter water drinkt, kan dit je metabolisme met wel 24 tot 30 procent verhogen in het eerste anderhalf uur.

Heb je er moeite mee om voldoende te drinken? Zet dan van tevoren (glazen) flessen water klaar. Bijvoorbeeld op je nachtkastje, naast je tandenborstel of op het aanrecht. Vergeet uiteraard ook niet om water mee te nemen als je de deur uitgaat.

Als extra steuntje in de rug, kan je een app downloaden die je eraan herinnert om water te drinken en waarin je kan bijhouden hoeveel je al gedronken hebt.

5: Geen vloeibare calorieën

Genoeg drinken is dus ontzettend belangrijk, maar let er wel op wat je drinkt. Als je de verkeerde keuzes maakt, drink je namelijk gemakkelijk honderden calorieën per dag.

Dat frisdrank geen goede dorstlesser is ligt voor de hand, maar ook veel dranken die gezond lijken, kan je in werkelijkheid beter laten staan.

Neem bijvoorbeeld vruchtensap uit pak. Dit ziet er gezond uit met vers fruit op de verpakking en soms zijn er ook nog (synthetische) vitamines aan toegevoegd. Toch kan je dit vruchtensap beter niet drinken als je wilt afslanken. Het bevat namelijk ontzettend veel suiker en geen of weinig vezels. Hierdoor krijg je veel calorieën binnen, veroorzaakt het grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en verzadigt het slecht.

Hetzelfde geldt voor zuiveldrank met een smaakje en sportdrankjes.

6: Eet niet zomaar

Wist je dat we vaak eten terwijl we eigenlijk niet eens echt trek hebben? Bijvoorbeeld omdat we gewend zijn om op een bepaald moment te eten. Of omdat we ons simpelweg vervelen.

Vraag jezelf daarom voor je eet af of je wel echt trek hebt. Als je uit gewoonte eet, kan je dit doorbreken door het simpelweg te vervangen door een nieuwe gewoonte. Bijvoorbeeld door op jouw eetmomentje een glas water of een kop thee te drinken.

Eet je juist uit verveling of omdat je afleiding zoekt van een vervelende taak waar je mee bezig bent? Ga dan even een rondje wandelen, een momentje ontspannen of doe een korte workout. Dat leidt je niet alleen af van je behoefte om te eten, het is ook nog eens ontzettend gezond.

Om te onthouden

Afslanken wordt vele malen makkelijker en plezieriger als je deze 6 tips gebruikt. Focus jezelf op de lange termijn, zorg ervoor dat je voldoende vezels, eiwitten en vocht binnenkrijgt, kies voor gezonde dranken en eet alleen als je echt trek hebt.

Hier vind je nog veel meer adviezen die je helpen om af te vallen.

Bronnen: JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar, Obesity, 2008. Clark MJ, Slavin JL, J Am Coll Nutr, 2013. Boschmann M, Steiniger J, Hille U, Tank J, Adams F, Sharma AM, Klaus S, Luft FC, Jordan J, J Clin Endocrinol Metab, 2003.