Cornflakes bevatten twee tot drie keer minder vezels dan andere ontbijtgranen en passen daarmee niet in de Schijf van Vijf. Ook voegt 80% van cornflakesproducenten onnodig zout toe aan het populaire ontbijt. Questionmark vergelijkt in de Cornflakeswijzer vijftien verschillende maisvlokken op de aanwezigheid van zout, suikers, vezels en keurmerken. Met deze wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. De huismerken eindigen onderaan in de Cornflakeswijzer.  

(on)Nodige toevoegingen

Drie cornflakesproducenten voegen geen zout toe, terwijl Albert Heijn Basic ruim 2,5 gram per 100 gram nodig heeft om de krakende mais op smaak te krijgen. Ook zijn er grote onderlinge verschillen in toevoegde suikers. Perfekt, Plus en Hahne voegen acht keer meer suiker toe dan de best scorende vier merken in de wijzer.
Een woordvoerder van Albert Heijn reageert: "De receptuur van de cornflakes wordt later dit jaar verbeterd. Nog voor de zomer 2018 wordt het zoutgehalte van de AH Basic cornflakes flink gereduceerd."

Het belang van vezels

Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 30 tot 40 gram vezels te consumeren, maar in de praktijk komen we vaak niet verder 15 tot 20 gram. Cornflakes bevatten gemiddeld zo'n twee tot drie keer minder vezels dan havermout, muesli of krokante muesli. Bewust kiezen maakt dus veel verschil. De cornflakes van Consenza is de enige die wél voldoet aan de richtlijn van de Schijf van Vijf van 8 gram vezels per 100 gram.