Je kent het vast wel, dat je kwaaltjes hebt waarvan je niet weet waar ze vandaan komen. Ze zijn vaag en je twijfelt of je wellicht naar de huisarts moet gaan om je bloed te testen. Krijg je wel voldoende vitamines en mineralen binnen? Eet je wel het juiste, of zie je iets over het hoofd en kom je iets tekort? Of heeft het helemaal niets met je eten te maken? Het kan je erg onzeker maken en dat is natuurlijk niet gek, je weet het immers nooit zeker.

Wanneer je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt bestaat er een kans dat je ondervoed raakt. Het risico op bepaalde ziekten en aandoeningen, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten, wordt dan groter. Hoe zorg je ervoor dat je niet ondervoed raakt en dat je constant de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt?

Twee soorten

Er zijn twee manieren waarop je merkt dat je te weinig of te veel  van de verkeerde voedingsstoffen binnenkrijgt: ondervoeding en overvoeding.

Bij ondervoeding krijg je niet voldoende eiwitten, calorieën of micronutriënten binnen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot ondergewicht.

Bij overvoeding heb je van bepaalde voedingsstoffen te veel binnengekregen, bijvoorbeeld eiwitten, calorieën of vetten. Dit kan leiden tot overgewicht of obesitas.

Waar veel mensen zich meestal niet bewust van zijn, is dat je in beide gevallen vaak een ernstig tekort aan vitaminen en mineralen hebt, met name ijzer, zink, vitamine A en jodium. Ook wanneer je overgewicht hebt, is de kans dus groot, ondanks dat je veel eet, dat je een tekort hebt aan veel belangrijke stoffen.

Wil jij weten of je genoeg eiwitten eet, klik dan hier.

De tekenen van onder –of overvoeding

Hoe herken je of je te weinig of te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt?

Ondervoeding

Dit is meestal het gevolg van te weinig voedingsstoffen in je eetpatroon. Mensen die ondervoed zijn kunnen dit onder andere herkennen aan de volgende tekenen:

  1. Droge ogen of gevoelig voor ontstekingen: dit betekent in veel gevallen dat je een tekort hebt aan Vitamine A.
  2. Een verminderde eetlust, haaruitval, diarree: grote kans dat je een tekort hebt aan zink.
  3. Vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn: kan betekenen dat je te weinig ijzer hebt in je lichaam.
  4. Groei- en ontwikkelingsproblemen en uitgezette schildklieren: dit kan betekenen dat je een tekort aan jodium hebt.

Overvoeding

Mensen die ‘overvoed’ zijn, eten vaak veel bewerkt voedsel die een rijke hoeveelheid calorieën, toegevoegde suikers en ongezonde vetten bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met overgewicht of obesitas een flink tekort aan bepaalde vitaminen hebben en deze ook minder goed opnemen. Zo ondervonden onderzoekers bijvoorbeeld dat de bloedniveaus van vitamine A en E twee tot tien procent lager waren bij mensen met obesitas dan bij mensen met een normaal gewicht.

Wat zijn de effecten op de lange termijn?

Langetermijneffecten van ondervoeding zijn onder meer een verhoogd risico op het ontwikkelen van obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat ondervoeding bij kinderen een verandering in hun stofwisseling veroorzaakt. Deze verandering kan uiteindelijk leiden tot een hoge kans op de ontwikkeling van chronische ziekten op latere leeftijd. Mensen die overvoed zijn, hebben vier keer zoveel meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Onder- en overvoeding voorkomen

Te weinig of te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen voor lange tijd is nooit goed voor de gezondheid. Maar het feit is dat je in supermarkten veel keuze hebt uit ongezonde en bewerkte producten en het soms lastig is om te bepalen wat écht gezond is. Soms zie je simpelweg door de bomen het bos niet meer.

Als je merkt dat je uit balans bent en je niet fit voelt kan het interessant zijn om eens een bloedtest te doen bij de dokter om te kijken of er daadwerkelijk tekorten zijn. Daarnaast kun je zelf veel doen om je voeding te optimaliseren en tekorten te voorkomen:

  • Eet zoveel mogelijk onbewerkte natuurlijke voeding
  • Zorg voor voldoende variatie
  • Eet als je overgewicht hebt volgens een koolhydraatarm dieet
  • Eet elke dag minimaal 400 g groenten
  • Kies vijf eetmomenten per dag
  • Gebruik goede supplementen, laat je hier over goed adviseren in de natuurwinkel of door een orthomoleculaire voedingsspecialist

Doe daarnaast je eigen onderzoek, lees boeken en blogs over gezond eten en test verschillende dingen uit. Jij kunt het best bepalen wat goed voor je voelt.

Als je overgewicht of ondergewicht hebt en zelf niet weet hoe je het aan moet pakken ga dan naar iemand die je hierbij kan helpen. Een voedingscoach, ortemoleculaire voedingsdeskundige of meseoloog kunnen je hierbij gemakkelijk verder helpen.