Wat is voetschimmel en hoe ontstaat het?

De naam zegt het al, voetschimmel zijn schimmels aan de voet. Ze worden over het algemeen veroorzaakt door dezelfde schimmel als schimmelnagels. Meestal ontstaat voetschimmel tussen de tenen. Schimmels houden immers van warme en vochtige plekken. Niet goed afdrogen tussen de tenen na het douchen of zweetvoeten kunnen daarom voor voetschimmel zorgen. Ook een verminderde weerstand van de huid van de voet kan bijdragen aan het ontstaan van voetschimmel. Ook in vochtige, warme ruimtes komen veel schimmels voor, zoals in de douche, in zwembaden of sportruimtes. Dit wil overigens niet zeggen dat je zomaar een schimmelinfectie oploopt. Alleen wanneer de schimmel de huid binnendringt, is er kans op infectie.

Symptomen van voetschimmel

In het beginstadium is voetschimmel te herkennen aan witte vochtige plekken tussen de tenen. Later kunnen er huidschilfers en kloofjes ontstaan. De aangetaste huid kan soms ook erg jeuken. Dat is natuurlijk erg vervelend. Als de huid is aangetast door schimmel, kunnen bacteriën voor meer ongemak zorgen door zich tussen de schilfers nestelen. Dit zorgt voor een onaangename geur. Daarnaast is voetschimmel besmettelijk. Al met al is het dus belangrijk om voetschimmel goed te behandelen.

Hoe kun je voetschimmel behandelen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om voetschimmel te behandelen:

•    Gebruik een antischimmel crème of poeder. Deze kun je kopen bij de drogist of apotheek.
•    Houd de huid goed droog, met name tussen de tenen. Droog je voeten dus goed af en gebruik talkpoeder om de huid gedurende de dag droog te houden.
•    Draag altijd schone sokken en draag, zeker wanneer je last hebt van voetschimmel, katoenen of wollen sokken. Zo kunnen je voeten ‘ademen’. Uiteraard is het ook belangrijk om goed ventilerende schoenen te dragen.
•    Draag in openbare douche- of sportruimten altijd slippers om contact met schimmels te vermijden.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Meestal verdwijnt de voetschimmel vanzelf, binnen een week of vier. Mocht het niet vanzelf minder worden of heel ernstig van aard zijn, dan is een bezoek aan de huisarts verstandig. Deze kan bijvoorbeeld antischimmelpillen voorschrijven. Overigens zal de huisarts dit alleen doen als de voetschimmel diep in de huid is doorgedrongen, want antischimmelpillen zijn zware medicijnen en hebben veel bijwerkingen. Voetschimmel die diep in de huid is doorgedrongen is te herkennen aan schilfering op de voetzool en kloven. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.