De eerste 6 maanden groeit en ontwikkelt een baby zich slechts met het voedingsmiddel melk. In welke vorm de melk wordt toegediend ligt aan de persoonlijke omstandigheden en keuze van de ouders.

In dit artikel leg ik  het belang uit van borstvoeding. Zijn er omstandigheden waarbij je geen borstvoeding kunt geven, dan leg ik je uit hoe je flesvoeding kunt voorzien van extra voedingstoffen die normaal gesproken voorkomen in borstvoeding.

Borstvoeding

Borstvoeding vraagt energie en aanpassing van de moeder. De voeding en levenswijze van de moeder bepaalt de kwaliteit van de borstvoeding.

Dat borstvoeding beter is voor je baby, weten we eigenlijk al lang. Maar waarom is dat zo?

De melk van de moeder verhoogt de afweer tegen infecties en stimuleert de ontwikkeling van de spijsvertering, motoriek, het immuunsysteem, de ogen, zenuwstelsel en de hersenen op natuurlijke wijze.

Moedermelk verlaagt daarnaast ook de kans op allergieën, overgewicht, diabetes en zelfs kanker op latere leeftijd.

De eerste dagen na de bevalling heeft de borstvoeding aan andere samenstelling. Dit wordt het colostrum genoemd. De samenstelling van deze voeding is zo opgebouwd dat het ervoor zorgt dat de pasgeborene beschermd is tegen infecties wanneer het eigen immuunsysteem nog niet goed is ontwikkeld.

Andere voordelen van borstvoeding zijn:

  • De samenstelling van moedermelk verandert gedurende de zuigelingenperiode naar de behoefte van de baby. Soms bevat het meer eiwitten en soms meer vetzuren.
  • De vertering en opname is bij moedermelk gemakkelijker dan bij flesvoeding.
  • Moedermelk is minder belastend voor de onrijpe en lever van de baby. Het bevat minder eiwitten dan flesvoeding.
  • Kinderen die borstvoeding hebben gehad blijken weerbaarder te zijn tegen stress.
  • Moedermelk is rijk aan goede bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora.
  • Het huid- op- huidcontact en de bijbehorende binding tijdens de borstvoeding zorgt voor belangrijke positieve factoren om de weerstand te verhogen.
  • De kans op overvoeding is kleiner, omdat de baby bij borstvoeding harder moet zuigen en moedermelk verzadigt meer dan flesvoeding.

Dit zijn slechts enkele voordelen. Bij het geven van borstvoeding is het wel erg belangrijk om een gezond voedingspatroon na te leven. Zorg voor voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten.

Vermijd geraffineerde suikers en toevoegingen. Meer informatie daarover vind je hier.

Flesvoeding

Er zijn een aantal aandachtspunten waarop je kunt letten als je door omstandigheden toch moet overstappen naar flesvoeding.

Koemelk is niet geschikt voor een baby. Dit bevat teveel eiwitten en dit kunnen de nieren van een baby nog niet aan. Flesvoeding is daar enigszins op aangepast, maar als basis bevat het wel de eiwitten van koeien. Deze verschillen sterk van de eiwitten in borstvoeding.

Tips voor het aanschaffen van flesvoeding

  • Je kunt kiezen voor zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk. Dit is beter te verteren dan zuigelingenmelk op basis van koe- of sojamelk.
  • Let op de ingrediënten: neem liever geen flesvoeding waar maltodextrine, glucosestroop en/of maiszetmeel aan zijn toegevoegd. Of flesvoeding dat bestaat uit genetische gemodificeerde organismen (GGO). Kies bij voorkeur biologische voeding om dat uit te sluiten.
  • Kijk of de flesvoeding is verrijkt met prebiotica, met name met de vezels galacto-oligosachariden (GOS) en fructose-ogliosachariden (FOS)
  • Voeg dagelijks 10 microgram vitamine D toe aan de flesvoeding.
  • Flesvoeding hoort rijk te zijn aan DHA, minimaal 20 mg per kilo lichaamsgewicht per dag.

Note: Je kunt er voor kiezen om DHA in de vorm van visolie toe te voegen aan de flesvoeding. Dit kan ook met prebiotica en probiotica. Zo kun je flesvoeding meer richting de natuurlijke samenstelling van moedermelk brengen. Doe dit niet zomaar en bespreek dit altijd met een deskundige voor de juiste hoeveelheden.