Vierge olijfolie goed voor hart en vaten

Een mediterraan dieet rijk aan vierge olijfolie kan de beschermende functie van HDL-cholesterol op het hart- en vaatstelsel verbeteren.

Grote hoeveelheden LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed staan in relatie met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol staat juist in relatie met een lager risico op deze ziektes omdat het HDL een teveel aan cholesterol elimineert.

In een Spaans onderzoek werden 296 mensen geselecteerd met een hoog risico op hart- en vaatziekten. De deelnemers, gemiddelde 66 jaar, werden ingedeeld over drie soorten diëten: een traditioneel mediterraan dieet verrijkt met dagelijkse 4 eetlepels vierge olijfolie, een traditioneel mediterraan dieet aangevuld met dagelijks een handvol noten en een controledieet (het mediterrane dieet, maar zonder extra olijfolie of noten).

Het mediterraan dieet met vierge olijfolie bleek de hartgezondheid het best te beschermen. De onderzoekers zagen ook dat het controledieet zonder de olie en de noten een negatieve impact had op de ontstekingsremmende eigenschap van HDL-cholesterol.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Medisch onderzoeksinstituut van het Del Mar ziekenhuis in Barcelona.

Recente video

Loading...