Knuffelspray werkt tegen trauma

Een pufje neusspray met oxytocine (wat in de volksmond het knuffelhormoon wordt genoemd) dempt de ontwikkeling van posttraumatische stressklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Jessie Frijling van het AMC.

PTSS ontwikkelt zich na een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een verkeersongeval of een geweldsincident. Het is een psychiatrische aandoening waar ongeveer 10 procent van de traumaslachtoffers mee te maken krijgt en heeft een enorme impact op je dagelijks leven. Oxytocine is een hormoon dat bekend is van de bevalling en borstvoeding ? het draagt bij aan de hechting tussen moeder en kind, vandaar de naam ?knuffelhormoon? ? maar het kan ook angst en stress verminderen.

De onderzoekers dienden het hormoon toe via een neusspray bij patiënten die bij de Spoedeisende Hulp waren geweest en een trauma hadden meegemaakt dat zowel fysieke als psychische impact kon hebben. De twaalf dagen na het trauma moesten zij de neusspray gebruiken. De effecten van oxytocine op angstreacties in de hersenen werden gemeten met een MRI-scan. Ook keken de onderzoekers of patiënten tot zes maanden na het trauma nog PTSS-klachten hadden. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep.

Bij mensen die in de eerste dagen na het trauma al duidelijk PTSS-klachten hadden, bleek dat de toediening van de neusspray met oxytocine tot een half jaar lang minder klachten gaf ? bijna 50 procent afname.

Recente video

Loading...