Diagnose bij jong demente duurt lang

Het duurt gemiddeld 4,4 jaar voordat jonge mensen met Alzheimer de diagnose krijgen. De symptomen van Alzheimer zijn namelijk lastig te onderscheiden en weinig artsen zijn bekend met de ziekte bij jonge mensen. Dat meldt de stichting Alzheimer Nederland.

In Nederland hebben ongeveer 12.000 jonge mensen een vorm van dementie, meldt Alzheimer Nederland. Deze mensen verkeren vaak lange tijd in onzekerheid. Bij jonge mensen worden karakterveranderingen en geheugenproblemen vaak niet herkend als dementie. In 45 procent van de gevallen wordt dan ook de verkeerde diagnose gesteld. Vaak wordt gedacht aan een depressie, overspannenheid of relatieproblemen. Als de diagnose dementie uiteindelijk wordt gesteld, kan dit duidelijkheid en zelfs soms opluchting geven.

Dementie is een verzamelterm voor ruim vijftig ziektes waarvan de ziekte van Alzheimer de meest bekende is. Ook bij jonge dementerenden is Alzheimer de meest voorkomende vorm.

De nog relatief onbekende vorm Frontotemporale Dementie (FTD) komt ook vaak voor bij mensen jonger dan 65 jaar. Bij deze aandoening zijn het niet zozeer de geheugenproblemen die optreden, maar vooral veranderingen in het gedrag.

Recente video

Loading...