Roken op jonge leeftijd maakt geheugen slechter

Een hoge bloeddruk en roken op jongere leeftijd houden verband met slechtere hersenprestaties op latere leeftijd. De effecten zijn bovendien al vroegtijdig in het brein zichtbaar, nog voordat dit op te merken is in het dagelijks leven.

Naarmate we ouder worden, gaat het leervermogen en geheugen achteruit. Maar wat is daarin de rol van een hoge bloeddruk en roken, ook de risicofactoren van hart- en vaatziekten? Een Finse studie van het Research Centre of Applied and Preventive Cardiovascular Medicine (universiteit van Turku) stelt dat de risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten, zoals roken op jonge leeftijd en een hoge bloeddruk, mogelijk ook een slechte invloed hebben op het leervermogen en het geheugen op latere leeftijd.

Voor het onderzoek werden de cognitieve prestaties van meer dan tweeduizend deelnemers gemeten, gedurende een periode van 31 jaar. In totaal gebeurde dit vier keer, met tussenpozen van drie tot negen jaar. Aan het begin van het onderzoek bevonden de deelnemers zich in een leeftijd tussen de drie en achttien jaar, aan het eind van het onderzoek waren zij 34 tot 49 jaar oud.

Recente video

Loading...