Ongeval met e-bike ernstiger dan met gewone fiets

Wie op een elektrische fiets een ongeluk krijgt, heeft twee keer zo vaak meervoudige verwondingen, vaker ernstig schedelletsel en ligt twee keer zo lang in het ziekenhuis. Dit in vergelijking met mensen op een gewone fiets. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het aantal ernstig gewonden onder fietsers is de afgelopen jaren fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Jaarlijks komen zo'n 70 duizend fietsers na een ongeluk op de eerste hulp terecht; 200 van hen overlijden. Opmerkelijk genoeg overleden de gewonde e-bikers niet vaker dan gebruikers van een klassieke fiets. Wat de oorzaak is van de fietsongevallen, is niet onderzocht. De SWOV inventariseert nu de meest voorkomende oorzaken van fietsongevallen met e-bikes, zodat maatregelen kunnen worden genomen.
Drie jaar geleden wees een analyse van ongevallen bij 50-plussers uit dat e-bikers vaak worden verrast door de paaltjes op het fietspad en inschattingsfouten maken bij het inhalen.
De onderzoekers pleiten voor preventieve maatregelen, zoals het dragen van een helm. Bijna de helft van de e-bikers loopt bij een ongeluk ernstig schedel-hersenletsel op en een helm kan dat risico aanzienlijk verminderen, zo blijkt uit eerder onderzoek.
De resultaten komen uit onderzoek van het UMCG onder bijna 500 patiënten die na een fietsongeval binnenkwamen op de eerste hulp.

Recente video

Loading...