Kans op psychose groter in grote stad

Jongvolwassenen die in een grote stad wonen, hebben 40 procent meer kans op een psychotische ervaring. Dat blijkt uit onderzoek van King?s College Londen en Duke University.

Ruim tweeduizend Britse achttienjarigen werden gevraagd naar psychotische symptomen die zij sinds hun twaalfde hebben ervaren. Voorbeelden zijn het horen van stemmen of het hebben van paranoïde gevoelens. Wat daarnaast ook gevraagd werd is of de jongeren te maken hadden met criminaliteit of daar zelf slachtoffer van zijn geweest.
Wat bleek is dat jongeren die in grote steden als Engeland en Wales zijn opgegroeid gemiddeld 40 procent vaker psychotische ervaringen gehad dan leeftijdsgenoten uit dorpen. Onder jongeren die in achterstandswijken opgroeiden en het slachtoffer werden van een misdaad, gaf 62 procent aan een psychotische ervaring te hebben meegemaakt. Dit aantal was drie keer hoger dan adolescenten die op het platteland wonen. Maar liefst 70 procent van de mensen die ooit last krijgt van psychotische symptomen, krijgt hier tijdens zijn puberjaren voor het eerst mee te maken.