Cognitieve gedragstherapie vermindert vermoeidheid bij MS

Cognitieve gedragstherapie bij een psycholoog vermindert vermoeidheid aanzienlijk, blijkt uit onderzoek van VUmc. Zij bestudeerden drie verschillende behandelingen tegen vermoeidheid: conditietraining, energiemanagement en cognitieve gedragstherapie. Alleen de laatste bleek te werken.

Ruim 80 procent van de mensen met MS heeft last van vermoeidheid. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor het dagelijks leven van mensen met MS. De oorzaak is nog onbekend en dat maakt een effectieve behandeling moeilijk.
Gedurende vier maanden kregen deelnemers 12 sessies bij een psycholoog, waarbij het gedrag en de gedachten die de vermoeidheid in stand houden worden besproken en behandeld. Hierdoor verminderde de vermoeidheid aanzienlijk. Na de sessies nam de vermoeidheid echter weer geleidelijk toe. In een vervolgonderzoek kijken de onderzoekers of het positieve effect behouden kan blijven door de cognitieve gedragstherapie met enkele sessies te verlengen. Ook bestuderen de onderzoekers of een deel van de behandeling net zo effectief via internetsessies kan worden gegeven.