Magere zuivel vergroot kans op Parkinson

Mensen die dagelijks drie porties zuivel met een laag vetpercentage eten, zouden meer kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een grote studie onder ruim 80.000 vrouwen en 48.000 mannen, gepubliceerd in Neurology.

Van de onderzochte personen werd 25 jaar lang data over hun gezondheid bijgehouden. Ook werd er gevraagd naar de eetgewoonten. Tijdens de onderzoeksperiode ontwikkelden 1036 personen de ziekte van Parkinson. De onderzoekers bekeken welke soorten zuivel de deelnemers consumeerden. Daaruit bleek geen opmerkelijk verband tussen de ziekte en de consumptie van zuivel met een hoog vetpercentage, zoals volle melk.
Wel bleek dat mensen die dagelijks minstens drie porties magere zuivel aten, 34 procent meer kans hadden op het krijgen van de ziekte van Parkinson in vergelijking met mensen die minder dan één dagelijkse portie aten. De onderzoekers benadrukken dat de toegenomen kans alsnog vrij laag is.