Bijna derde van de wereldbevolking te zwaar

Dertig procent van de wereldbevolking is te dik of lijdt aan obesitas. Dat zijn twee keer zoveel mensen als in 1980, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Zo'n 2,2 miljard volwassenen en kinderen hebben gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Onder hen hebben 600 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen een BMI boven de 30, wat betekent dat ze ernstig overgewicht hebben. Slechte eetgewoonten en weinig lichaamsbeweging zijn de belangrijkste oorzaken van het groeiend aantal mensen met gevaarlijk overgewicht, stellen de deskundigen. In arme landen hebben onder andere verstedelijking en economische ontwikkeling gezorgd voor een toename van obesitas; een deel van de bevolking is daar overgestapt van een traditioneel groenterijk dieet op goedkoop en bewerkt voedsel met veel vet, suiker en zout.
Voor het onderzoek werd de bevolking van 195 landen onderzocht tussen 1980 en 2015. De onderzoekers stellen dat in 2015 ongeveer 4 miljoen mensen zijn overleden als direct gevolg van hun zwaarlijvigheid, 28 procent meer dan in 1990.