Eén op de tien zwangere vrouwen rookt

Negen procent van de moeders met een kind van nul tot vier jaar heeft tijdens de zwangerschap gerookt. Het betreft vaker jonge moeders (18-24 jaar), moeders met een lage of middelbare opleiding en moeders die zonder partner wonen. Dat blijkt uit de Monitor Zwangerschap en Middelengebruik van het Trimbos-instituut.

In de vier weken voor de zwangerschap rookte 17 procent van de moeders. Tijdens de zwangerschap daalde het percentage. Negen procent van de moeders had op enig moment tijdens de zwangerschap gerookt, waarvan 5 procent gedurende alle trimesters en 4 procent gedurende één of twee trimesters. Van de vrouwen die stopten met roken, gebruikte slechts 11 procent een hulpmiddel of stopmethode. Dit biedt aanknopingspunten voor preventie. Ondersteuning bij stoppen met roken, met name in de vorm van psychosociale interventies, vergroot namelijk de kans op succesvol stoppen.
De rokende partners van zwangere vrouwen passen tijdens de zwangerschap in ruim de helft van de gevallen hun rookgedrag niet aan, een derde mindert met roken en nog geen tien procent stopt met roken. Na de zwangerschap is een vergelijkbaar patroon zichtbaar. Het terugdringen van middelengebruik door ouders voor en tijdens, maar ook na de zwangerschap is van groot belang voor een goed verloop van de zwangerschap en het gezond opgroeien van het kind.