Chirurgisch matje kan littekenbreuk na buikoperatie voorkomen

Een littekenbreuk na een buikoperatie is het best te behandelen met een zogenoemd bovenliggend chirurgisch matje. Dat concluderen onderzoekers van Erasmus MC, die drie behandelmethoden vergeleken. Een littekenbreuk komt voor bij 10 tot 35 procent van de patiƫnten die openbuikchirurgie hebben ondergaan.

Bij een littekenbreuk is in de meeste gevallen een nieuwe operatie noodzakelijk. Het sluiten van de buik kan op verschillende manieren: met hechtingen, met een chirurgisch matje onder het spierweefsel (sublay mesh) en met een matje tussen het spierweefsel en de huid (onlay mesh). Uit het onderzoek blijkt die laatste methode het meest effectief.
Aan het onderzoek deden 480 patiƫnten mee. Van hen werden 107 personen gehecht, kregen 188 personen een sublay mesh en 185 personen een onlay mesh. Van de 92 personen die last kregen van een littekenbreuk was 30 procent gehecht, had 18 procent een sublay mesh en 13 procent een onlay mesh. De conclusie van dit onderzoek maakt het mogelijk om een Europese richtlijn te maken voor de preventie van littekenbreuken.