Twee dingen tegelijk doen door parkinson lastig

De hersenen bij mensen met Parkinson werken minder efficiënt als ze twee dingen tegelijk moeten doen. Hierdoor is dit lastig voor de groep mensen met die ziekte. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het wetenschappelijk vakblad Brain.

Voor mensen met Parkinson kan het bijvoorbeeld moeilijk zijn om te lopen en tegelijkertijd te praten of op het verkeer te letten. Deze moeilijkheden kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Ongeveer zestig tot tachtig procent van de ouderen met gevorderde Parkinson valt één of meerdere keren per jaar, vaak tijdens het lopen. Vaak met ernstige gevolgen zoals het verlies van onafhankelijkheid, sociaal isolement of een ziekenhuisopname.
De onderzoekers maten de hersenactiviteit tijdens dubbeltaken. Patiënten en gezonde leeftijdsgenoten voerden twee opdrachten uit terwijl zij in de MRI-scanner lagen. De personen met Parkinson hadden meer moeite met de dubbeltaak en maakten meer fouten. Vrij diep in het brein, in een deel van het striatum, was bij Parkinsonpatiënten meer hersenactiviteit te zien. De extra activiteit zou niet functioneel zijn, maar juist schadelijk voor dubbeltaken. De onderzoekers willen gaan onderzoeken hoe de informatiestromen in hersenen van mensen met Parkinson weer beter kunnen worden gestroomlijnd, om vallen bij dubbeltaken te voorkomen.