Bij een gezonde lifestyle hoort koken met verse ingrediënten. Groenten, vlees, vis, verse kruiden, bijna niets gaat de pan in zonder eerst te snijden. Dan is het wel zo fijn om een vlijmscherpe set keukenmessen in huis te hebben. Maar niet elk mes is hetzelfde. Want waar gebruik je welk type mes voor? Met de ideale basisset in huis maak je koken tijdens jouw strijd tegen kilo’s een stuk leuker, én makkelijker!

Herken je dat? Je keukenkast staat vol afslank receptenbijbels, maar steeds weer betrap je jezelf erop dat de voorbereiding tijdens het snijden veel langer duurt dan je eigenlijk zou willen. Zodra je door hebt welk mes je waarvoor moet gebruiken, is dat verleden tijd. Én zorg dat je jouw messenset regelmatig slijpt: hoe scherper je mes, des te beter het snijdt. Kijk natuurlijk wel goed uit voor je vingers.

Fileermes

De naam zegt het al, een fileermes gebruik je…jawel, om te fileren. Het is het perfecte mes voor precisiewerk. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van de huid van vis, of om vlees en vis in flinterdunne plakjes te snijden. Met de dunne en scherpe punt van het buigzame lemmet houd je de dikte van het stukje vlees of vis zo smal mogelijk. Een echte must have voor liefhebbers van verse vis. Hiermee schotel jij perfect gesneden sushi voor!

Koksmes

Eén van de belangrijkste messen uit de set: het koksmes. Tegelijkertijd ook één van de grotere messen met een lemmet van zo’n 20 centimeter lang en 5 centimeter hoog. Je kunt dit mes eigenlijk overal wel voor gebruiken, of je nu groenten, vlees, vis of kruiden wilt snijden. Door het grotere formaat ligt het mes fijn in de hand en kun je er zowel mee snijden als hakken. Een ui versnipperen was nog nooit zo makkelijk! En tijdens het hakken verbrand je ook nog een paar calorieën. Alles voor een goede lijn!

Schilmes

Dit ontzettend handige en veelzijdige mesje mag niet in de keuken ontbreken. Met een schilmes snij en schil je allerlei groenten en fruit. Schilmesjes komen in verschillende soorten en maten. Maar je herkent ze altijd aan het kleine lemmet. Daarnaast heb je voor het schillen van aardappelen speciale aardappelschilmesjes met kartels en een ander type handvat, super handig en ook nog eens veilig snijden.

Tomatenmes

Een fijngekarteld keukenmes dat ervoor zorgt dat je moeiteloos dunne schijven snijdt van zachte groente- en fruitsoorten. Tomaten, citrusvruchten, kiwi’s, nooit eerder kon je ze zo makkelijk snijden. Veel tomatenmessen zijn herkenbaar aan het uiteinde dat in 2 mespunten loopt. Hiermee haal je bijvoorbeeld de zaden gemakkelijk uit de tomaat. Een aanwinst voor je keuken!

Broodmes

En last but zeker not least, want dit is een heel speciaal mes: het broodmes. Deze is met het grove gekartelde lemmet het meest herkenbaar van allemaal. Erg handig om zelfgebakken brood of een vers stokbrood mee te snijden. Met een normaal mes snijd je het brood vaak kapot, met een broodmes snijd je perfect dunne plakken. Zolang je maar geen kracht uitoefent tijdens het snijden, laat vooral het mes het werk voor je doen. Ook ideaal voor het snijden van taarten, cake en gebak. Want ook tijdens het afvallen, mag je jezelf best verwennen tijdens een ‘cheat day’.