Wie ooit bezig is geweest met afvallen, weet dat het een lange en moeizame opgave kan zijn. Bovendien vergt het soms ook wat investeringen. In Nederland is het echter mogelijk om de kosten voor afslanken te beperken met de hulp van je zorgverzekering. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over afslanken met de zorgverzekering.

Waarom afvallen met de zorgverzekering?

Afvallen met de hulp van de zorgverzekering heeft een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je geld kan besparen. Afvallen kan soms erg duur zijn, maar met de hulp van de zorgverzekering is het mogelijk om de kosten te verminderen. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van professionele begeleiding en advies, wat het afvallen een stuk eenvoudiger maakt. Niet alleen eenvoudiger, maar vaak ook gezonder. Want op eigen houtje afvallen, is niet voor iedereen een even goed idee.

Vergoeding voor afslanken via de zorgverzekering

Sinds 2019 is hulp bij overgewicht opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij kan de huisarts een GLI-programma (Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma) voorschrijven. Opdat dit wordt vergoed, moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Je zorgverzekeraar kan je hierover informeren.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen bepaalde diensten die specifiek gericht zijn op afvallen en gewichtsverlies. Het gaat dan bijvoorbeeld om dieetadvisering in combinatie met het GLI-programma. Een aanvullende verzekering kan soms extra voordelen bieden voor wie wil afvallen. Er zijn bijvoorbeeld zorgverzekeraars die extra uren dieetadvies of medische fitness vergoeden. Soms kan je zelfs een afvalcursus vergoed krijgen.

Per 1 april 2022 is de afslankpil Saxenda, een obesitasmedicijn waarvan de werking wetenschappelijk is aangetoond, opgenomen in het basispakket. Andere afslankpillen worden over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Het blijft belangrijk om altijd goed te kijken wat je zorgverzekering precies vergoedt, om zo te weten wat je wel en niet kan verwachten.

Zo verloopt afslanken via de zorgverzekering

Het afvallen met de zorgverzekering is eigenlijk heel simpel. Allereerst moet je je zorgverzekering nakijken om te zien wat je precies vergoed krijgt. Vraag meteen ook wat je precies moet doen om een vergoeding te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om naar je huisarts te gaan om er samen te bespreken wat voor jou de beste aanpak is. De huisarts kan dan een behandelprogramma voor je samenstellen of je doorverwijzen naar een specialist. Wil je afslankpillen gebruiken om het afvalproces te versnellen? Bespreek dit dan met de huisarts, zeker indien je ook al andere medicijnen neemt.

De zorgverzekering focust met andere woorden op externe hulp. Maar uiteindelijk zal je het toch gewoon zelf moeten doen. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Je moet eerst een goede balans vinden tussen gezond eten, voldoende bewegen en rust. Als je eenmaal een goede balans hebt gevonden, kan je focussen op het afvallen. Daarbij dien je vooral bewust om te gaan met voeding en beweging. Onthoud dat de aanhouder wint en verwacht niet te snel resultaat. Als je het volhoudt, zullen de kilo’s uiteindelijk wel verdwijnen. Wees daar maar zeker van.