Het is een veel gestelde vraag: Kun je afvallen met een loopband? Het antwoord daarop is simpel: ja dat kan zeker. Net als een roeitrainer of crosstrainer is een loopband heel effectief om af te vallen. Het voordeel van een loopband is dat je zelfs gaat wandelen wanneer het slecht weer buiten is. Er is dus geen reden meer om een training over te slaan. Maar hoe effectief is het trainen op een loopband nu eigenlijk? We geven je een aantal tips om het maximale uit je training te halen.

Trainen op een loopband kan super effectief zijn om af te vallen. Het kan echter wel een lastig en langdurig proces zijn als je dit niet op de juiste manier aanpakt. Daarom is een goed trainingsschema in combinatie met het juiste voedingspatroon van groot belang om daadwerkelijk resultaat op te leveren.

Voordelen trainen loopband

Met het wandelen op de loopband kun je veel variëren in trainingen. Dat is belangrijk tijdens het afvallen. Wil je thuis aan de slag op de loopband? Kijk dan eens op tunturi.com om een loopband aan te schaffen. Het voordeel van je eigen loopband thuis, is dat je niet steeds naar de sportschool hoeft te gaan. Daardoor is het super efficiënt, want het kost minder tijd en moeite. Werk je bijvoorbeeld hybride? Dan kun je zo een training tussen het werken door inplannen. Soms kun je zelfs je werk voortzetten tijdens het wandelen op de loopband, extra efficiënt! Ook zit er op de meeste loopbanden een scherm, waarop je precies kunt zien hoeveel calorieën je al hebt verbrandt. Dat werkt lekker motiverend.

Blessures voorkomen

Het is belangrijk op de loopband goede sportschoenen te gebruiken die je voeten voldoende ondersteuning bieden. Wandelen is echter een sport waarbij je minimaal kans hebt op blessures, dus wat dat betreft zit je goed. Daarnaast heeft het loopvlak van een loopband een veel betere demping dan asfalt buiten. Je loopt soepel op een egaal oppervlak, waardoor de kans op blessures nog kleiner is dan buiten. Stel je zou in het bos gaan wandelen, dan heb je vaak te maken met hobbels en andere oneffenheden. Dit vergroot ook de kans om je voet te verzwikken, dat kun je op een loopband voorkomen. Ga je rennen op de loopband? Zorg dan voor goede hardloopschoenen. Deze zorgen ervoor dat je knieën en andere gewrichten de klappen van het rennen beter opvangen.

Gebruik de hellingfunctie

Op de meeste loopbanden zit een hellingfunctie. Je kunt daarmee omhoog lopen, alsof je een berg op wandelt. Hierdoor zul je extra veel afvallen, omdat je je spieren harder gebruikt om omhoog te lopen. Het is ook vermoeiender, dus je zult merken dat je conditie snel vooruit gaat. De helling stel je in op het scherm van de loopband. Per toestel is het verschillend wat de maximale hellingshoek is. Hoe steiler de helling, des te meer calorieën je verbrandt. Daarnaast bouw je spiermassa op, waardoor je een sneller metabolisme krijgt. Je metabolisme wordt ook wel je stofwisseling genoemd. Het is belangrijk voor je lichaamsgewicht. Hoe sneller je metabolisme, hoe sneller jouw lichaam voedsel afbreekt en dit omzet in energie. Heb je een snelle stofwisseling? Dan verbrand je ook sneller calorieën en verlies je eerder gewicht. Een belangrijk voordeel dus om die hellingsfunctie in te schakelen.

Duurtraining in de vetverbrandingszone

Om vet te verbranden, heb je een duurtraining op de loopband nodig. Je gaat pas echt vet verbranden wanneer je 60 tot 90 minuten op de loopband loopt. Begin je net met trainen? Bouw het dan rustig op. Start je eerste cardiotraining niet direct met 60 minuten, maar begin rustig met 30 minuten. Elke week bouw je het op met 10 minuten erbij. Om af te vallen met een duurtraining, dien je op het goede hartslagniveau te trainen. Je traint namelijk in je vetverbrandingszone als je op 60 tot 70% van je maximale hartslag traint. Het is dus slim een hartslagmeter aan te schaffen. Soms vind je deze ook op de loopband terug. Je maximale hartslag bereken je met een algemene formule: 220 slagen per minuut min je leeftijd. Ben je dus 50 jaar oud, dan is je maximale hartslag 220 – 50 = 70 slagen per minuut om vet te verbranden. En nu, lekker aan de slag op die loopband!