Vanwege de hoge gasprijzen wordt geadviseerd om de verwarming een paar graden lager te zetten. Dit heeft ook positieve gezondheidsvoordelen. Wie wilt afvallen, kan ook baat hebben bij een lagere temperatuur in huis. Je lichaam moet meer energie verbranden om warm te blijven en experimenten wijzen uit dat je vrij gemakkelijk went aan een lagere omgevingstemperatuur.

Meer calorie├źn verbranden

Veel mensen hebben de thermostaat altijd op 21 of 22 graden staan. Dit kan bijdragen aan overgewicht, want onze lichamen hoeven tegenwoordig binnen geen extra calorie├źn meer te verbranden om warm te blijven. Thuis, maar ook op kantoor en in winkels is het comfortabel warm. Als je de thermostaat lager zet, is er lichaamsenergie nodig om je eigen temperatuur te regelen. Bij een (te) hoge temperatuur binnen is dit niet nodig en gaat je lichaam in plaats van energie verbranden, energie opslaan. Hierdoor kom je aan. Een temperatuur van 19 graden is genoeg voor je lichaam. Dit is een temperatuur waarbij je zo'n 6 procent meer energie gebruikt om op temperatuur te blijven. Op de lange termijn merk je hier de positieve gevolgen van, zeker in combinatie met een aanpassing in je voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging.

Geld besparen

Bij de huidige gasprijs bespaart een gemiddeld huishouden ongeveer 380 euro op de energierekening door de verwarming 2 graden lager te zetten. Per graad bespaar je 7 procent aan gas. Voor een gemiddeld huishouden komt dit bij 2 graden lager uit op 168 kuub gas. Bij de huidige gasprijs levert dit een flinke besparing op. Door prijzen te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste aanbieder, kan je nog meer geld in je portemonnee houden. Ook valt er veel milieuwinst te behalen door de thermostaat 2 graden lager te zetten. Dit scheelt namelijk ruim 300 kilo CO2-uitstoot.

Bruin vet

Door kou produceert je lichaam bruin vet. In je lichaam komt wit en bruin vet voor. Veel mensen met overgewicht hebben te veel wit lichaamsvet. Bruin vet heeft echter belangrijke functies in het lichaam en is daardoor goed voor je. Dit is het vet dat je lichaam warm houdt en energie verbrandt als je het koud hebt. Onderzoek heeft aangetoond dat slanke mensen relatief meer bruin vet hebben dan dikkere mensen. Door jezelf bloot te stellen aan kou kun je de productie van bruin vet stimuleren. Ook sporten heeft een positieve invloed op de aanmaak van bruin vet. Voor optimale gezondheidswinst ga je, zeker in de winter, sporten in de buitenlucht om beweging en kou te combineren. Niet alleen helpt bruin vet bij het afvallen, maar ook kan het een rol spelen bij de bestrijding van hart- en vaatziekten.