Wil jij graag een paar kilo kwijt, maar heb je slechte ervaringen met het volgen van een dieet? Veel mensen denken dat je honger moet lijden tijdens het afvallen. Dit is echter meestal alleen het geval bij een crashdieet. En een crashdieet is sowieso geen goed idee, omdat het ongezond kan zijn en de kilo’s er vaak na afloop meteen weer bijkomen. Door goed en gezond te eten verlies je gewicht zonder honger te hebben en voel je je tevens een stuk energieker.

Stop met geraffineerde suiker

Door kleine aanpassingen te maken in je eetpatroon ga je al snel een stuk gezonder en verantwoorder eten. Om gewicht te verliezen moet je ten eerste geraffineerde suiker zo veel mogelijk uit jouw dieet schrappen. Te veel suiker is niet goed voor je lichaam. Niet alleen word je hier dik van, maar ook zorgt het voor energiedips waardoor je geen fut hebt om te gaan bewegen. Producten met bewerkte suikers die je sowieso wilt laten staan, zijn koekjes, snoepjes, taart, chocolade (kies bij chocola voor de pure variant met meer dan 70 procent cacao), frisdrank en bewerkte ontbijtgranen. Vanuit sommige zorgverzekeraars krijg je enkele uren bij een diëtiste vergoed. Deze kan je helpen om meer inzicht te krijgen in producten die goed voor je zijn en wat je beter in de rekken van de supermarkt kan laten liggen. Als je aan het eind van het jaar weer op zoek gaat naar de goedkoopste zorgverzekering kun je het beste even de polisvoorwaarden doornemen om te zien of een diëtist binnen de dekking valt.

Eet meer eiwit

Door meer eiwitten toe te voegen aan je maaltijden heb je langer een verzadigd gevoel. Eiwit zit onder andere in kwark, eieren, tofu, tempeh, peulvruchten, vis, vlees en gevogelte. Deze proteïne voorkomt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Een bijkomend voordeel is dat eiwit een belangrijke bouwstof is voor je spieren. Door genoeg eiwitten te eten herstel je sneller na het sporten en het helpt je om sneller spiermassa op te bouwen. Spieren verbruiken meer energie in rust dan vet, waardoor je verbranding in rust omhoog gaat. Je moet hierbij wel sporten naast het volgen van een dieet om dit resultaat te krijgen. Beweging in combinatie met gezonde voeding geeft de optimale resultaten. Kies bijvoorbeeld voor een ontbijt van kwark met fruit in plaats van boterhammen met beleg. Hierdoor heb je op een later moment minder snel trek in snacks, waardoor het gemakkelijker is om van de koekjes af te blijven.

Eet genoeg

Veel mensen denken dat je maar weinig mag eten om af te vallen. Veel populaire diëten gaan ook van dit principe uit. Door te weinig calorieën te eten komt je lichaam echter in overlevingsstand en worden de weinige calorieën die je binnenkrijgt juist omgezet in vet. Door regelmatig te eten voorkom je dat je honger krijgt en daardoor naar ongezonde tussendoortjes gaat grijpen. Door zes keer per dag een eetmoment te hebben, waarbij je kiest voor lichte maaltijden en snacks die rijk zijn aan vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten, geef je jouw lichaam alle bouwstenen die het nodig heeft en krijgt je metabolisme de juiste boost!