Overgewicht heeft vaak een dieperliggende oorzaak. Dit valt niet alleen te vinden in je dieet, maar juist op emotioneel, mentaal of zelfs spiritueel niveau. Eet jij gezond, beweeg je veel en val je nog niet af? Dan kan het zijn dat stress in je systeem het afvallen verhindert. Leren ontspannen kan helpen.

Ontspannen voor een gezonder gewicht

Ontspannen, het is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan. Denk jij dat je makkelijk kunt relaxen? Dan kan het nog zo zijn dat jouw lichaam toch regelmatig stress ervaart. Dit komt onder meer door externe zaken, zoals prikkelingen van tv en social media, hoge verwachtingen op het werk of financiƫle stress, maar ook door interne zaken zoals perfectionisme, onzekerheid, en problemen met het stellen van duidelijke grenzen. Vrouwen die zich onzeker voelen over hun gewicht, zijn vaak erg kritisch en afwijzend over zichzelf. In combinatie met een onregelmatig eetpatroon kunnen deze negatieve overtuigingen zorgen voor chronische stress in je lichaam, wat er juist voor zorgt dat je maar niet afvalt.

Mediteren om te ontspannen

Mediteren is een goede manier om je zenuwstelsel tot rust te laten komen en om af te vallen. Zo kan een paar minuten mediteren wanneer je de drang voelt om een zak chips leeg te eten, ervoor zorgen dat dit gevoel weer verdwijnt. Daarbij zet je met mediteren je innerlijke pauzeknop om en kan je weer energie opdoen. Je hoeft echt geen halfuur per dag vrij te maken, begin met een paar minuutjes en breidt dit als het goed bevalt uit. Er zijn tal van goede apps die je hierbij kunnen helpen. Met een goedkoop sim only abonnement download je eenvoudig de gewenste app op je smartphone. Door weg te blijven van dure abonnementen die je toch niet gebruikt bespaar je jezelf ook een hoop financiƫle stress.

Voldoende aanraking

Je lichaam slaat emoties en spanningen die niet tot uiting worden gebracht op. Dit gebeurt onder meer in de psoas, deze spier staat ook wel bekend als de spier van je ziel. Aanraking kan helpen bij het loslaten van spanningen, stress en emoties. Vraag je partner of je een dikke knuffel te geven, hou een vriend of vriendin vast, knuffel je vader of moeder en voel je lichaam ontspannen. Is er niemand in de buurt om je vast te houden? Dan kan het ook helpen om regelmatig een massage te boeken. Lichamelijke aanraking tijdens een massage ontspant zowel de spieren en brengt rust in je hoofd. Na een massage heb je een positief, fijn en goed gevoel. Beloof jezelf niet pas een massage als je aan bepaalde voorwaarden voldaan hebt, maar gun jezelf dit moment wanneer je er behoefte aan hebt.