Wat is beter voor de lijn: minder koolhydraten eten of de hoeveelheid vet in je maaltijden verminderen? Kevin Hall, een onderzoeker van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, gespecialiseerd in het metabolisme, onderzocht het. Hij vroeg 19 mensen met overgewicht om twee keer twee weken te verblijven op een beveiligde afdeling, waar hun eten gemonitord werd. Tijdens het eerste bezoek aten de mensen minder koolhydraten en aten ze evenveel eiwitten en vetten. Tijdens het tweede bezoek aten mensen juist minder vet, maar bleef het aantal koolhydraten en eiwitten gelijk.

In beide gevallen werden er 800 kilocalorieën uit het dieet geschrapt. Daarnaast moesten de mensen elke dag een uur bewegen. Dit gebeurde tijdens beide perioden in de gesloten afdeling.

Minder vet is beter
Het onderzoek liet kleine verschillen zien, maar deze waren wel heel duidelijk: mensen die minder vet aten, vielen meer af. Als mensen 800 calorieën aan koolhydraten uit hun dieet schrapten, dan verloren ze ongeveer 53 gram vet per dag. Als er 800 calorieën aan vet uit het dieet geschrapt werden, dan verloren mensen 89 gram vet per dag. Over het algemeen leiden diëten waarin minder vet gegeten wordt dus tot meer gewichtsverlies.

Hoewel een verlies van 89 gram per dag niet heel veel is, is het wel bijna het dubbele van de hoeveelheid vet die men verliest als er alleen koolhydraten geschrapt worden.

Vind iets dat past
Ondanks deze resultaten wil Hall niet beweren dat het dan altijd maar de beste oplossing is om zo min mogelijk vet te eten. Volgens hem leidt het schrappen van calorieën altijd tot gewichtsverlies en is het maar net de vraag wat bij je past. Alleen zo'n dieet is namelijk vol te houden. Mensen zouden zich eigenlijk helemaal niet druk moeten maken om de specifieke voedingswaarden, zolang alles maar in balans is. Alleen op die manier is een dieet ook duurzaam vol te houden, wat leidt tot een gezond gewicht dat ook bijgehouden kan worden. Daarnaast is dit slechts een kleinschalig onderzoek. Voor harde conclusies is het beter om een groter onderzoek te houden, aldus Hall.

Bron: Today.com