Slimme horloges worden steeds populairder. Omdat de techniek zich steeds verder ontwikkelt, kan nu ook een horloge al van alles behalve laten zien hoe laat het is. Niet alleen helpen ze je om nog meer online en bereikbaar te zijn, maar het moderne horloge kan jou ook motiveren om te bewegen en jouw sportprestaties vergroten. Dat kan in de vorm van een smartwatch, sporthorloge of activity tracker. Maar hoe weet je nou welke van deze drie het best bij jou past? In deze blog vertellen we je meer over de verschillen tussen deze drie gadgets.

Smartwatch

Hoewel we in Nederland de term 'slim horloge' vooral gebruiken als verzamelnaam voor meerdere verschillende gadgets, bestaan er dus verschillende soorten slimme horloges. Eén daarvan is de smartwatch. De smartwatch heeft, in vergelijking met de activity tracker en het sporthorloge, de doorgaans de meeste opties. Ze zijn niet specifiek gericht op bewegen (zoals de andere twee dat wel zijn) en bieden vooral veel opties op het gebied van communicatie en bereikbaarheid. Vaak kun je apps installeren op je smartwatch. Zo kun je met je smartwatch telefoonoproepen en berichten ontvangen én beantwoorden. Ook is het mogelijk om de social media in de gaten te houden en je agenda te bewerken. Het is dus echt een verlengstuk van je telefoon. Er zijn smartwatches die aansluiten op iOS, het Apple besturingssysteem, maar er zijn zeker ook Android smartwatches te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Garmin smartwatch.  

Sporthorloge

Een sporthorloge is, zoals de naam al aangeeft, een horloge dat vooral gericht is op het gebruik tijdens het sporten. Dat betekent echter niet dat een aantal andere functies die een smartwatch biedt helemaal niet beschikbaar zijn op een sporthorloge. Integendeel, vaak kun je ook berichtjes van je telefoon lezen, alleen kun je deze doorgaans niet via het horloge zelf beantwoorden. Ook is het installeren van apps niet mogelijk op sporthorloges. Sporthorloges zijn wel enorm uitgebreid op het gebied van sporten en intensieve trainingen. Zo kun je bijvoorbeeld afgelegde routes bijhouden en analyseren door middel van tabellen en grafieken. Daarbij wordt ook de afstand en snelheid nauwkeurig bijgehouden. Niet alle sporthorloges hebben een ingebouwde hartslag- en/of snelheidsmeter, maar dan bieden ze vaak wel de optie om externe sensoren aan je horloge te koppelen. Sporthorloges zijn kunnen de perfectie motivatie bieden om actiever te worden en nog beter te worden in jouw favoriete sport. Sporthorloges werken in combinatie met een app op je telefoon voor het volledige overzicht van de gemeten statistieken.

Activity tracker

Activity trackers zijn over het algemen de meest betaalbare vorm van een slim horloge. Ze zijn vooral gericht op dagelijkse beweging. Er zijn trackers waarbij je enkel beweging kunt bijhouden, maar er zijn ook trackers die de extra optie geven om je ontvangen berichtjes van je telefoon te lezen op het horloge. Activity trackers proberen jou te motiveren om dagelijks te bewegen door verschillende vormen van beweging te registreren. De goedkoopste trackers houden enkel je stappen bij. Duurdere uitvoeringen bieden ook opties zoals een hartslagmeter, slaapmeter, meting voor verschillende sportactiviteiten en het bijhouden van afgelegde afstanden. Activity trackers werken samen met een app op je telefoon voor het bijhouden en weergeven van je statistieken. Afhankelijk van de gekozen tracker heeft het horloge wel of geen scherm waar je informatie op kunt aflezen.

Verlengstuk van je telefoon

Zoals je hebt kunnen lezen zijn bijna alle varianten van het slimme horloge dus een verlengstuk van je telefoon. Wanneer je slimme horloge een scherm heeft, kun je er functionaliteiten van je telefoon op gebruiken. Op sporthorloges en activity trackers kun je ervoor kiezen om het ontvangen van berichten uit te zetten en dus niet te gebruiken. Bij een smartwatch is uitzetten van deze optie eigenlijk zonde van je dure aankoop. In dat geval kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een sporthorloge of activity tracker.

Bewust bewegen

Wat alle drie de opties gemeen hebben, is dat ze je kunnen motiveren bij het bewegen. Zo kun je in de instellingen een bewegingsmotivatie inschakelen. Jouw horloge geeft jou dan een melding dat het weer tijd is om te bewegen nadat er enige tijd geen beweging is gedetecteerd. Dit is vooral handig wanneer je een drukke kantoorbaan hebt en er aan herinnerd moet worden om even achter de computer vandaan te komen. Ook is het mogelijk om een doel in te stellen voor een minimaal aantal stappen per dag. Hiermee word je bewust van hoeveel je beweegt en heb je de prikkel om gezonder en bewuster te leven.