We koken steeds minder en bestellen meer, zeker sinds de coronacrisis. De helft van de Nederlanders heeft minimaal één keer in de week geen zin om te koken. Een groot nadeel van niet zelf koken, is dat je sneller voor ongezond eten kiest, dan wel afhaal dan wel kant-en-klaar. Veel Nederlanders zijn een aantal kilo’s aangekomen de afgelopen twee jaar. Reden genoeg dus om zelf achter het fornuis te gaan staan. Gezond eten klaarmaken kan simpel en snel, en dan is de kans groot dat je ook nog wat afvalt

Focus op het lichaam

De samenleving is weer open en dat betekent dat er wat meer structuur en ritme in onze dagen terugkomt. En dat helpt als je wat gezonder wilt leven, wat beter voor jezelf wilt zorgen en een paar overtollige kilo’s kwijt wilt raken. Dat laatste moet vooral niet de focus zijn, want daar gaat het vaak mis. We zijn te gericht op de weegschaal, terwijl we ons juist wat meer op ons lichaam mogen richten en wat het met ons communiceert.

Weg met die overtuigingen

Als je gezonder wilt leven en afvallen, gooi dan allereerst alle overtuigingen en plaatjes die je hebt rondom ‘gezond’ zijn, overboord. Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Wie bepaalt dat? Het is slechts een van de vele overtuigingen die we wellicht ergens hebben opgeslagen, zonder ons af te vragen of het wel waar is. Kijk wat voor jou klopt en word je bewust van alle gedachtes die je hebt opgepikt rondom eten, en wat hoort en wat gezond is.

Keukenmachine

Wil je bijvoorbeeld liever een licht ontbijt met alleen wat groentes en fruit in de vorm van een smoothie? Dan is dat wat het is, en dan is een keukenmachine van KitchenAid onmisbaar. Zorg er vervolgens voor dat je voldoende boodschappen in huis hebt, waardoor je altijd iets kunt klaarmaken voor de lunch en het avondeten. Je hoeft geen ingewikkelde recepten te maken; zorg voor wat groentes en vis of vlees. Ben je vegetariër? Let dan wel op dat je op een andere manier aan je proteïnes en B12 komt.

Extra avondeten voor de lunch

Als je wilt afvallen, let dan extra op koolhydraten. Brood is behoorlijk verslavend en zorgt ervoor dat je vaak na een uur alweer honger hebt, lekkere honger wel te verstaan. Maak wat extra avondeten klaar en neem dit de volgende dag mee naar werk. Zonde toch, als er eten in de prullenbak van Brabantia verdwijnt. Maak wat extra groentes, of een salade, en kijk hoe dat valt. Een ding is zeker: we hebben vaak minder eten nodig dan we denken. Heb je last van de bekende namiddag dip? Dan is de kans groot dat je iets eet waar je lichaam niet om vraagt, en misschien ook net iets te veel.  

Vermijd zoveel mogelijk zout en drink eens een week alleen water, in plaats van sappen en frisdank. Standaard een fles water op je bureau helpt. Gezonder lever is niet iets voor tijdelijk, maar is een manier van leven, waarbij je lichaam centraal staat. Leg jezelf geen strenge regels op en waak voor de gedachtes die zeggen dat je iets niet meer mag.  Op wilskracht iets niet meer eten, houd je even vol. Vervolgens komt het als een boomerang weer terug. Stap voor stap dus, en vooral een stap richting fornuis.