Groei begint eerder
De onderzoekers testten de jongens alleen op zichtbare lichamelijke veranderingen. Aan het begin van de pubertijd zijn dat de groei van de testikels en de toename van lichaamshaar. Het onderzoek laat een verschil zien tussen jongens van Afrikaanse afkomst en andere jongens. Bij veel afro-jongens begint de testikelgroei al vanaf hun negende, bij andere jongens rond hun tiende. Twintig jaar geleden begon de testikelgroei bij iedereen meestal pas rond het twaalfde levensjaar. Bij pubers loopt de lichamelijke rijping vooruit op de emotionele. De hersenen ontwikkelen zich geleidelijker dan de rest van het lichaam. Jongens en meisjes krijgen seksuele gevoelens, zonder dat hun hersenen de bijbehorende complexe emoties kunnen verwerken. Volgens het onderzoek groeit dit probleem omdat kinderen ook steeds later emotioneel volwassen worden.

Groene zeep
Hier wat tips om het huis meer chemievrij te maken. Maak schoon schip: antibacteriële zeep is waarschijnlijk funest voor je schildklier en hormoonproductie, en kweekt resistente bacillen. Was met ouderwetse zeep en warm water. Of reinig op alcoholbasis. Bakken op anti-aanbakpannen is bakken op plastic of perfluoralkylzuur. Deze troep kan dood sperma veroorzaken, vrouwelijke onvruchtbaarheid, ADHD, hoge cholesterol, schildklieraandoeningen. Kook liever op gietijzer, roestvrij staal of glas. Vinyl zeil en alle zachte plastic zit vol ftalaten, weekmakers die de groei verstoren en het IQ kunnen verlagen. En eczeem, astma en gedragsstoornissen veroorzaken. Wordt je zoon zonder al deze ontregelende giffen toch eerder puber, dan heb je er in elk geval zelf alles aan gedaan.”

Bron: Rodale, Pediatrics

Lees ook

Gifvrije schoonmaakmiddelen maak je zelf

Vijf middeltjes om je huis natuurlijk schoon te krijgen

Onderbroeken en kathedralen van bamboe

hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Vind ons leuk op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief