Echtscheiding is, zelfs als het relatief probleemloos verloopt, voor iedereen een stressvolle ervaring. En het kan dan ook aanzienlijke gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een scheiding het risico op verschillende lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen verhoogt. Denk aan dingen zoals: hartziekten, ontstekingen, depressie en angst.

Fysieke gezondheid

Bij een scheiding komt veel stress en emotionele onrust kijken. Natuurlijk kan dit een tol eisen op het lichaam. Het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en beroerte kan verhogen tijdens deze spannende periode. De verhoogde niveaus van stress en angst kunnen chronische ontstekingen veroorzaken, en dit is wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Bovendien kan stress leiden tot een verzwakt immuunsysteem, wat je risico op verschillende ziekten en chronische aandoeningen vergroot.

Geestelijke gezondheid

Echtscheiding kan ook ernstige gevolgen hebben voor je geestelijke gezondheid. Het is niet ongewoon dat je gevoelens van verdriet, eenzaamheid en angst ervaart als je in scheiding ligt. In ernstige geval kan je depressief raken, of andere psychologische stoornissen ontwikkelen. De extra druk van een echtscheiding kan vooral een uitdaging zijn voor jou als je al worstelt met je geestelijke gezondheid; de extra stress kan bestaande aandoeningen verergeren.

Sociaal isolement

Een scheiding kan ook leiden tot sociaal isolement, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je geestelijke gezondheid. Als je scheidt van je partner, kan je het contact met je sociale netwerk verliezen. Vrienden en familie die je eerst regelmatig zag, zijn nu afwezig. Dit leidt tot eenzaamheid, en dat kan je risico op depressie en angststoornissen vergroten.

Kinderen

Kinderen van echtscheiding lopen ook extra risico op problemen met hun geestelijke gezondheid. Onderzoek laat zien dat kinderen van gescheiden ouders meer kans hebben op: gedrags- en emotionele problemen, moeilijkheden op school en in relaties, en slaapstoornissen.

Scheiding makkelijker maken

Een scheiding kan dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is belangrijk dat als je een scheiding meemaakt je steun zoekt bij vrienden, familie en professionals. Hulp zoeken bij je scheiding kan de stress en emoties van dit proces beperken.

Een mediator inschakelen

Een van de professionals waar je hulp bij kan vragen tijdens een scheiding, is een mediator. Het gebruik van een mediator tijdens een scheiding, helpt je bij het bereiken van een oplossing die voor beide partners werkt. Een mediator is een onafhankelijke partij die je helpt bij het oplossen van problemen tussen jou en je ex-partner. Dit kan conflicten verminderen en het scheidingsproces versnellen. Het gebruik van een mediator kan je ook helpen tijd en geld te besparen, aangezien traditionele rechtszaken vaak duur en tijdrovend zijn. Lees hier meer over het inschakelen van een mediator scheiding van Zorgeloosch.

Je kan de hulp van een mediator inschakelen bij elke scheiding, ook bij scheiden van tafel en bed.

Scheiden van tafel en bed

Een andere manier om een scheiding makkelijker te maken, is door te kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Dit is een manier van scheiden zonder een legaal einde te maken aan het huwelijk. Het huwelijk blijft formeel bestaan, maar jij en je partner leven apart, en jullie hebben geen gezamenlijk vermogen meer. Dit is vaak de oplossing als je van je geloof niet mag scheiden. Maar het kan ook een gemakkelijkere manier te zijn om je leven te scheiden van je partner.

Bron: Zorgeloosch.