Er is tijd, en er is vaak een keuze

De keuze voor een behandeling moet passen bij jouw persoon, bij jouw situatie en bij wat voor jou belangrijk is in het leven. Vertel daarover zodat de zorgverleners mee kunnen denken over een behandeling die jou past. De arts of verpleegkundige helpt je bij het afwegen. Denk bijvoorbeeld samen hardop na over de mogelijkheden en praat er eens over met mensen die jou goed kennen. Daarna kun je samen met je behandelaar beslissen. Als je liever hebt dat je arts een keuze maakt, dan is het fijn als hij of zij weet wie je bent en hoe je leeft. Het is handig om de gesprekken met je arts goed voor te bereiden. Vind je het prettig om het gesprek later nog eens terug te luisteren? Dan kun je het gesprek bijvoorbeeld opnemen met je mobiele telefoon.


Wetenschappelijk onderzoek

Soms kun je meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om het testen van bestaande of nieuwe middelen, technieken, methoden of behandelingen zoals medicijnen, operatietechnieken of bestralingsmethode.

Second opinion vragen

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in je behandeling. Bij twijfel heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat kan. Realiseer je wel dat een second opinion niet zaligmakend is. Want welke keuze is de beste bij twee verschillende adviezen.
Veel mensen krijgen een combinatie van behandelingen. Welke behandelingen medisch verantwoord zijn, zal je arts vertellen. Zorg dat je alle informatie hebt om samen met je arts een goede keuze te kunnen maken; bespreek de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen (kansen, risico’s, bijwerkingen en late gevolgen). Vraag ook naar het effect van de verschillende behandelingen op je dagelijks leven.


Bron: BVN