Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem. Vanwege de erfelijke aanleg van constitutioneel eczeem wordt het ook wel "constitutioneel eczeem" genoemd. Andere synoniemen of benamingen zijn "atopische dermatitis" of "neurodermitis". Engelse benamingen voor de aandoening zijn "atopic dermatitis" of "atopic eczema".

Constitutioneel eczeem is een lastig probleem met vaak ernstige gevolgen voor diegene die er last van hebben. En komt voor in veel verschillende vormen en gradaties. Constitutioneel eczeem wordt ook wel Atopisch eczeem genoemd. Sommige mensen hebben een klein plekje eczeem als ze in aanraking komen met een bepaalde stof terwijl anderen vanaf hun geboorte van top tot teen onder de eczeem zitten. Sommigen hebben veel zichtbare plekken maar niet altijd veel jeuk. Bij andere dan de ogenschijnlijk onbeschadigde huid heftige jeuken en branden. Constitutioneel eczeem komt voor in vele uitingsvormen en symptomen die zich niet eenvoudig laten vangen in een objectieve gradatie van de ziektelast.

Impact jeuk

Jeuk wordt als één van de meeste ingrijpende symptomen genoemd.  Toch zijn het niet alleen de lichamelijke klachten van atopisch eczeem/constitutioneel eczeem die de meeste problemen veroorzaken. Ook de sociale druk, omdat de huidklachten zo duidelijk zichtbaar zijn voor de mensen in de omgeving, zorgen ervoor dat mensen met constitutioneel eczeem in een sociaal isolement geraken.

Constitutioneel eczeem is een niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Constitutioneel eczeem komt voor op alle leeftijden. Bij jonge kinderen is constitutioneel eczeem het meest voorkomende type eczeem in de huisartsenpraktijk. (NHG) Bij kinderen is het een veelvoorkomende huidaandoening. Bij volwassenen is contacteczeem naast of in combinatie met constitutioneel eczeem het meest voorkomende type eczeem. De aangedane huid is onder andere : rood, schilfering, warm, gezwollen, rode bultjes, heeft vochtblaasjes, “nat”: vochtige uitslag en de huid heeft  veelal korstje en krabbeschadigingen. Deze verschijnselen kunnen naast en na elkaar aanwezig zijn.

Bron: https://www.nationaalhuidcentrum.nl/huidziekten/constitutioneel-eczeem/ Constitutioneel eczeem