Constitutioneel eczeem staat al jaren in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Maar om de omvang van deze ziekte goed te begrijpen is het niet voldoende het aantal patiënten te kennen dat last heeft van deze huidaandoening. Het is van even groot belang om op de hoogte te zijn van de gevolgen van deze huidaandoening en de ziektelast van patiënten. De jeuk is meestal het ergst wanneer je ontspannen bent of in rust bent. Hoe meer je je huid beschadigd is hoe erger de jeuk, probeer krabben dus te vermijden. De jeuk kan de slaap ernstig verstoren.

De huid van mensen met constitutioneel eczeem is droog en raakt daardoor gemakkelijk geïrriteerd door niet-allergische factoren. Door frequent wassen met zeep en andere ontvettende middelen wordt de huid nog droger en neemt de jeuk toe. Hetzelfde geldt voor langdurig douchen met heel warm water. In de winter droogt de huid meer uit dan in de zomer door een lagere luchtvochtigheid, vaak met als gevolg een verergering van het eczeem. Bij broeierige warmte en tijdens lichamelijke inspanning kan daarentegen ook toename van jeuk optreden als gevolg van zweten.

Het dragen van kleding gemaakt van wol of ruwe vezels kan de huid prikkelen en daardoor jeuk veroorzaken. Het dragen van synthetische kleding kan eveneens jeuk opwekken door een slechte afvoer van de lichaamswarmte.

De overige verschijnselen van constitutioneel/atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het hebben van kleine bultjes. Ook kunnen blaasjes ontstaan en kan vochtafscheiding optreden. De gehele huid is droog en kan ruw aanvoelen. Omdat het eczeem altijd in meer of mindere mate jeukt, zijn vaak krabwondjes aanwezig. Als het eczeem langere tijd bestaat treedt plaatselijk verruwing en verdikking van de huid op. Daarnaast is douchen of een bad veelal zeer pijnlijk, en dus geen tijdelijke verlichting voor de jeuk. En patiënten hebben een pijnlijke huid die ’s nacht voelt als een flinke zonverbranding.

Met de gevalideerde vragenlijst (de ‘Dermatology life quality index’) hebben Engelse onderzoeker geprobeerd de effecten van atopisch eczeem op de kwaliteit van leven van volwassen patiënten te meten. Zo blijkt uit een publicatie in het NtvG.  De vragenlijst bestond uit 5 onderdelen. In het eerste onderdeel werd de diagnose bevestigd en de ernst van het eczeem gemeten. Alle patiënten hadden ernstig tot zeer ernstig eczeem. In het tweede deel werd geïnformeerd naar het effect van de huidaandoening op het alledaagse leven in de afgelopen week. De meeste ondervraagden hadden veel last van jeuk en schaamtegevoelens, en hadden daarnaast hinder door de behandeling, vooral de vettige zalven op en in de kleding is zeer problematisch. Ten aanzien van de langetermijneffecten gaven de meeste patiënten aan hinder te hebben gehad van hun eczeem; 80 van de patiënten vond dat hun familieleven nadelig werd beïnvloed. Meer dan 50 had hinder ondervonden in seksuele relaties. Eén-derde van de patiënten had gemiddeld 5.000 Engelse ponden inkomstenderving per jaar. De helft van de patiënten bleek bereid om in plaats van iedere dag 2 uur aan zijn aandoening te moeten besteden eenmalig 10.000 pond te betalen in ruil voor een normale huid.

Alhoewel het een kleine survey was met een relatief kleine  groep patiënten met ernstig atopisch eczeem , is het duidelijk dat deze aandoening ernstige nadelige effecten heeft op de kwaliteit van leven. Opvallend is dat patiënten bereid zijn grote offers te brengen om van deze aandoening af te komen. Wanneer men de uitkomsten van deze en andere onderzoeken van Finlay en anderen vertaalt naar de grote groep van kinderen en volwassenen met atopisch eczeem, wordt duidelijk wat de omvang van het probleem is.

Literatuur

  1. Finlay AY. Measures of the effect of adult severe atopiceczema on quality of life. J Eur Acad Dermatol Venereol1996;7:149-54.
  2. Ntvg.nl/artikelen/aantasting-van-de-kwaliteit-van-leven-door-atopisch-eczeem/volledig