De Hartstichting vindt het belangrijk dat mensen met regelmaat de bloeddruk meten. De redenen daarvoor staan hieronder vermeld. Het is uiteraard niet mogelijk om naar de huisarts of een andere instantie te gaan als je regelmatig wilt vastleggen wat je bloeddruk is. Dan is de aankoop van een persoonlijke bloeddrukmeter zeker een optie.

Wat zijn de redenen om regelmatig je bloeddruk te meten?

De bloeddruk is niet altijd gelijk en alleen door regelmatig te meten, kan je ontdekken of er sprake is van een afwijkende bloedruk op lange termijn. Een te hoge bloeddruk komt relatief vaak voor en meestal zonder dat er in eerste instantie sprake is van veel symptomen. Maar een te hoge bloeddruk die langdurig aanhoudt kan schade berokkenen aan je hart en vaatstelsel. Als je hebt geconstateerd dat er sprake is van een te hoge bloeddruk, kan je dat aanpakken door gezonder te gaan leven. Ook kan het gebruik van medicijnen worden aangeraden door je huisarts.

Hoe kan je een te hoge bloedruk aanpakken

Veel mensen beschouwen een hoge bloeddruk als belastend omdat het een verandering in gedrag vraagt om deze te verlagen. Door minder zout te eten, af te vallen, te stoppen met roken en meer te bewegen is het vaak mogelijk om de bloeddruk te verlagen. Omdat het zeker enige tijd gaat duren voor de effecten zichtbaar zijn, is het belangrijk om regelmatig te blijven meten als je gezonder gaat leven.

Een aanvullende optie is het gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen. Zeker op hogere leeftijd worden deze vaak voorgeschreven en het is daarna ook in het algemeen een medicatie die niet meer wordt ingetrokken. Deze medicijnen hebben echter ook vrijwel altijd bijwerkingen. Ook als je dergelijke medicijnen slikt, is het verstandig om door te gaan met het vastleggen van je bloeddruk.

Voor- en nadelen van een persoonlijke bloeddrukmeter

Thuis je bloeddruk meten heeft een aantal voordelen ten opzichte van de meting door een medische professional.

De bloeddruk schommelt voortdurend en het is van belang dat de meting plaatsvindt als je tot rust bent gekomen. Dat is thuis veel eenvoudiger dan bij een huisarts omdat daar vaak de mogelijkheid niet is om rust te nemen en jij je ook niet op het gemak zult voelen tijdens een bezoek daar.

De voordelen:

  • Thuis zijn er meerdere metingen mogelijk.
  • Ook kan je zelf bepalen wanneer je wilt gaan meten.
  • Het is mogelijke om de metingen over een langere periode bij te houden.

De nadelen van thuis bloeddruk meten:

  • Ook thuis is er toch vaak enige onrust voor een meting.
  • Als de meting minder positief is, bestaat het risico dat je veel vaker gaat meten om een goede uitslag te krijgen en dat geeft extra stress.
  • Als de resultaten niet meevallen, kan je gaan opzien tegen de metingen en deze niet meer regelmatig doen.
  • Zorgen maken over de uitslag kan deze be├»nvloeden.

Als je besluit om een bloeddrukmeter te kopen, zijn er vele opties. Kies voor een betrouwbare online leverancier, zoals Bloeddrukmeter webshop, en zorg dat je goed bent geïnformeerd omtrent de diverse opties.